Вже з 1 вересня: нововведення на українських дорогах. Що зміниться

Вже з 1 вересня українських автомобілістів чекає нововведення – дороги стануть розмічати за євростандартом.

Це означає, що смуги стануть вже на півметра, повідомив заступник міністра регіонстроя Лев Парцхаладзе.

Звільнилася частина траси мають намір віддати велосипедистам або громадському транспорту.

За задумом чиновників, вузькі смуги змусять водіїв їхати з меншою швидкістю, а значить, знизять ймовірність ДТП. У той же час фахівці з безпеки дорожнього руху побоюються, що все виявиться навпаки – стане більше аварій і смертей серед велосипедистів.

Зміни торкнуться міських вулиць: на магістралях міського значення з безперервним потоком руху (наприклад, Столичне шосе в Києві) ширина кожної смуги стане не 3,75, а 3,5 м, на менш завантажених вулицях – 3 м (зараз 3,5 м), на більш дрібних вулицях – 2,75 м (зараз 3 м).

Сьогодні на дорогах I і II категорій (дві та більше смуг в кожну сторону – це магістралі міжнародного, державного та міжобласного значення, наприклад, Київ – Львів, що проходять також через населені пункти) за діючими СТРОЙНОРМА кожна смуга не може бути вже 3,75 м, для доріг III категорії (1 смуга – це дороги обласного значення) – не вже 3,5 м, для доріг IV категорії (1 смуга – це дороги районного значення) – 3 м, нарешті, для доріг V категорії (між селами) – 4,5 м, без поділу на смуги руху.

“У нових госстройнормах по вулицях і дорогах ми адаптували ці норми до європейських, відповідно звузивши ширину смуг руху при проектуванні і будівництві доріг. Європейська практика показує, що дороги з меншою шириною смуги руху – 3-3,25 м – підсвідомо спонукають водіїв їхати з меншою швидкістю”, – вважає заступник міністра.

Все нові й ремонтуються траси будуть будуватися вужчими, а вже наявні переразметят, виділивши двосторонню доріжку для велосипедистів, мінімальна сукупна ширина якої повинна бути 2,5 м.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.