Смертельний вірус мутував і став ще небезпечнішим

Дві команди вчених незалежно одна від одної виявили, що ще на початку нинішньої епідемії лихоманки Ебола вірус мутував і став краще заражати клітини людини.

Microscopic view of the Ebola virus
Microscopic view of the Ebola virus

Різкий сплеск епідемії лихоманки Ебола, що почався в 2013 р. і охопив країни Західної Африки, ще не закінчився, але вже неабияк спантеличив фахівців. Раніше хвороба не вражала більше кількох сотень людей, але цього разу їх виявилися десятки тисяч.

Вірус дістався до великих мегаполісів і, судячи з останніх даних, стрімко мутував. Про це розповідають відразу дві статті, опубліковані журналом Cell. Авторами першої публікації виступили команди біологів з Гарварда, що працюють під керівництвом Пардіс Сабета (Pardis Sabeti), і з групи Джеремі Люба (Jeremy Luban) з Массачусетського університету.

Вони проаналізували геноми вірусів Ебола, виділених з 1 489 африканських пацієнтів в різні періоди епідемії 2013-2016 рр. Виявилося, що вже до березня 2014 року, коли проблема стала набувати великого розмаху (і приблизно три місяці після реєстрації першого випадку хвороби), можна було виявити два окремі штами.

Приблизно до тих же висновків дійшли і європейські дослідники, автори другої статті, – Джонатан Болл (Jonathan Ball) з Ноттінгемського університету, Етьєн Симон-Лорьє (Etienne Simon-Loriere) з Інституту Пастера і їхні колеги. Вони використовували власний набір зразків крові, отриманих у 1610 хворих на лихоманку, також виявивши мутацію в відповідному глікопротеїну.

Незалежно від вчених з США, вони також провели експерименти з модельними вірусами, однак команда використовувала інші клітинні культури. Зокрема, вони з’ясували, що, мутувавши, вірус став гірше заражати клітини свого попереднього ключового господаря, кажана Hypsignathus monstrosus, але краще людські. Автори знайшли і низку інших мутацій, які можуть підвищувати вірулентність нового штаму щодо людини.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...