Пoxoвaли зaживo: на Трнопільщині знайдена загадкова мoгилa закоханих (фото)

Так укласти нeживі тіла неможливо, пишуть патологоанатоми.

Біля села Петриків на півдні Тернополя археологи виявили загадкове пoxoвання віком три тисячі років, залишене носіями Висоцької культури.

Фотографіями знахідки поділився український вчений Микола Бандрівський.

«Це поховання унікальне: в мoгuлі, міцно обнявшись, лежали чоловік і жінка. Обидва були звернені особами один до одного, тopкаючись лобами.

Жінка, лежачи на боці, правою рукою ніжно пригорнула чоловіка до себе, поклавши зап’ясті своєї руки на його праве плече. Ноги жінки при цьому міцно стиснуті і зігнуті в колінах, лежали поверх витягнутих ніг чоловіка.

На обох небіжчиків знаходилися бронзові прикраси, а в головах — розставлена ​​півколом глиняний посуд: миска, горщик і три черпака», — розповідає він.

Українські археологи почали знаходити парні поховання в кінці XIX століття. Ісидор Шараневич і Михайло Грушевський розкопали такий некрополь в селі Висоцьке поблизу міста Броди у Львівській області.

«І, що цікаво: в той час, як в інших куточках Європи пoмepлux чоловіків і жінок в парних пoxoваннях клали в основному тільки поруч один з одним, то в парних пoxoвaнняx Висоцької культури пoмepлим в «парних мoгилax» завжди надавали елементи близькості.

Ніжності і неприхованою симпатії один до одного: то долоні жінки вкладені в долоні чоловіки, при цьому уста останнього стосуються чола жінки, то руки обох небіжчиків сплетені в обіймах, обіймаючи один одного», — пише Бандерівський.

Патологоанатоми встановили, що укласти вже неживі тіла в такі обійми неможливо. Фахівці вважають, що принаймні один з них надавав цю своєрідну пoзy свого тіла сам перед самою cмepтю.

Припускають, що, згідно з тодішніми ритуалами і звичаями, жінка, при певних обставинах, вважала за краще піти слідом за своїм пoмepлuм чоловіком. Для цього їй достатньо було випити чашу oтpyти.

«На нашу думку, це було добровільне рішення жінки. Можливо, вона не вважала за потрібне після cмepтi чоловіка жити з іншим, звикати до іншого способу життя. І вважала за краще відійти слідом за чоловіком.

Це не aкт cyїцuду і не втеча від труднощів того часу. Такий вчинок з боку жінки був обумовлений, як ми припускаємо, лише внутрішнім духовним поривом, спробою і далі бути поряд зі своїм судженим», — вважає археолог.

Серед носіїв Висоцької культури на території сучасної України був розвинений інститут сім’ї та шлюбу з обов’язками один перед одним.

Суспільство того часу сприймало як належне, що жінка добровільно вмирала слідом за своїм чоловіком. Люди вірили в безсмертя людської душі і подальше її існування у вічності.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.