Нapoджуйте самі: депутати збираються обмежити права матерів

У Верховній Раді зареєстрували проект закону № 8625 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав дітей при використанні допоміжних репродуктивних технологій. Про це сказано на сайті ВРУ.

Проектом закону пропонується законодавчо запровадити обмеження у застосуванні допоміжних репродуктивних технологій.

Автори законопроекту пояснюють, що за останні роки Україна перетворилася у світового комерційного лідера по cypoгатному материнству, в країну «репродуктивного туризму».

У пояснювальній записці до документа його автори повідомляють, що за останні роки Україна фігурувала у скандальних справах, які були пов’язані з порушенням прав дітей, народжених в результаті cypoгатного материнства.

Зокрема, це пов’язано з тим, що за cypoгатним материнством в Україні звертаються громадяни країн, де це заборонено або допускається лише у вигляді некомерційної допомоги. Cypoгатна матір у такому випадку є повноправною матір’ю, тільки якщо суд не прийме рішення на користь біологічних батьків.

«Так, дітей, нapoджених cypoгатною матір’ю в Україні для іноземців, які не визнають в країнах, де репродуктивні технології заборонені законом.

I батьки вдаються до незаконних способів, зокрема, використовуючи шлях контрабанди, для вивозу дітей за межі України. Таким чином, долю такої дитини не може відстежити ні одна країна», — сказано в пояснювальній записці.

Автори законопроекту наполягають, що його метою є захист прав дітей через законодавче обмеження у застосуванні допоміжних репродуктивних технологій.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.