Уряд визначився з ціною на газ для населення

Кабінет міністрів України відмовляється підвищувати ціни на газ для населення.

Уряд продовжив до вересня 2018 року дію постанови №187 про покладання спеціальних зобов’язань на Нафтогаз України та обласні газопостачальні компанії постачати населенню і підприємствам Теплокомуненерго (ТКЕ) природний газ без зміни поточних цін.

Відповідне рішення з доопрацюванням було прийняте на засіданні уряду 26 липня.

Згідно з пояснювальною запискою, тривають переговори з Міжнародним валютним фондом про приведення ціни на природний газ до рівня імпортного паритету. З огляду на закінчення терміну дії положення про покладання спеціальних зобов’язань, виникає необхідність у його продовженні.

Таким чином, ціна газу для поставок населенню і ТКЕ до 1 вересня залишиться на колишньому рівні – 4 942 грн за 1 тис. куб. м, а для кінцевого споживача з урахуванням ПДВ та інших зборів – 6 958 грн за 1 тис. куб. м.

Уряд поки відмовляється підвищувати вартість газу для громадян, аргументуючи це тим, що спочатку необхідно передбачити компенсатори для бідних верств населення.

Підвищення може скласти від 30% до 60% у зв’язку з ростом цін на міжнародних ринках. Позиція МВФ є досить жорсткою, адже уряд у 2017 році прийняв рішення про таке підвищення газових цін, що дозволило Україні отримати транш кредиту МВФ, однак згодом в односторонньому порядку відмовився від його виконання.

Україна веде “дуже конструктивні переговори” з Міжнародним валютним фондом щодо нових цін на газ для населення.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.