Для українців введуть другий тариф на газ: у НКРЕКП розповіли про нововведення

В Україні вже з наступного року можуть ввести абонентську плату на газ – платити доведеться окремо за використаний обсяг і окремо за можливість отримувати газ. Розмір абонплати буде фіксованим і в різних регіонах складе від 11 до 80 грн в місяць.

Як пояснила голова Національної комісії в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Оксана Кривенко, на перехідний період – до кінця 2019-го – в Україні не буде плати за потужність (абонплати), повідомдяє «Сегодня».

«До цього часу ми доопрацюємо методику разом з Енергетичним Співтовариством. Можливо, це буде тариф зі змінною частиною, яка буде залежати від обсягів, і постійною – буде залежати від потужності. Ми готові спільно опрацювати всі зауваження і пропозиції», – пояснила Кривенко.

Якби ще в минулому році в Україні ввели абонентську плату на газ, частина українців змогла б платити за блакитне паливо менше, для деяких суми в двох платіжках були б на 4-8 грн більше, ніж зараз в одній. Наприклад, в Києві абонплата в квартирі з газовою плитою склала б усього 11,5 грн на місяць. Але при цьому за газ би довелося платити не 6,9 грн / куб, а всього 6 грн. Припустимо, що сім’я з чотирьох осіб на місяць витрачає 17,6 кубометра газу на приготування їжі. Зараз вона отримує платіжку на 121,4 грн. Якби абонплата діяла – 120 грн.

Сім’я в Києві, яка живе в будинку, що опалюється газом, платила б абонплату в розмірі 57,4 грн на місяць. При цьому обсяг споживання залежно від площі будинку може складати взимку близько 250-300 кубометрів. Так, якщо витрачати 250 кубів, то без абонплати потрібно платити 1725 грн, а з абонплатою – 1557,4 грн (1500 грн за сам газ і 57,4 грн – абонплата).

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.