Як допомогти другу вибратися із депресії: п’ять порад

Люди часто плутають справжню депресію із смутком і тугою, які час від часу може виникати у кожного з нас.Клінічна депресія – це медичний розлад, справжня хвороба, яка не пройде просто тому, що ви цього хочете.Вона триває як мінімум два тижні і серйозно заважає всім сферам життя – від любові до роботи. За даними дослідників, з депресією бореться близько 10% населення у всьому світі.

chto-delat-esli-drug-predal

Пропонуємо  кілька способів допомогти другу впоратися з цим грізним захворюванням.

1. Допоможіть знайти допомогу

Обережно запропонуйте тому, хто хворий, знайти професійну допомогу. Краще, якщо ви візьмете на себе конкретні завдання: знайдете адреси і телефони лікарів, складете список питань, які потрібно задати на прийомі у фахівця, і т. д. Для того, хто бореться з депресією, навіть такі прості кроки можуть виявитися непереборними.

2. Діліться інформаціє

Якщо ваш друг відчуває провину або сором за свій стан, обов’язково розкажіть йому, що депресія – така ж хвороба, як астма або діабет. Це не слабкість або риса характеру, і очікувати, коли людина сама з нею впорається, – це як бути впевненим, що можна самому вилікувати зламану руку.

Знайдіть інформацію про депресію – чим більше ви знаєте про неї, тим краще ви зрозумієте переживання хворого друга і зможете підтримати його.

3. Не порівнюйте депресію із сумом

Не зменшуйте значення депресії. Якщо ви не пережили її, уникайте порівнювати депресію з нормальними почуттями печалі і смутку, які самі відчуваєте час від часу. Це змусить друга відчувати ще сильнішу провину за свою хворобу.

4. Говоріть про хворобу відкрито 

Поговоріть з другом про його стан відверто. Дослідження показують, що розмова про суїцидальні думки знижує ризик самогубства (а депресія в важких випадках може до нього привести).

Відкриті розмови про хворобу допомагають зруйнувати клеймо «психічно хворого» і зрозуміти, що просити допомоги в такому випадку – нормально. А чим більше пацієнтів звертаються за медичною допомогою, тим більше вчені дізнаються про депресію і тим краще вчаться лікувати її.

5. Продовжуйте підтримувати

Симптоми депресії нематеріальні, на депресію не можна здати аналізи. Тому навіть, якщо вам здається, що ваш друг відмінно виглядає і йому набагато краще, продовжуйте підтримувати його. І не забудьте обійняти!

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...