Українцям, що здають квартири, влада передбачила штрафи до 15 тисяч гривень

Хочеш чи не хочеш, але з частиною заробленого від оренди житла доведеться розлучитися.

Дохід від оренди квартири, як і будь-який інший, оподатковується. Але далеко не всі українці законослухняні.

При здачі нерухомості в оренду відповідно до положень Цивільного кодексу України (ЦКУ) обов’язково укладається договір, в якому зазначаються дані про розмір орендної плати та терміни виплати. Орендодавець самостійно складає податкову декларацію і розраховує суму податку.

У податковій декларації потрібно вказати:

– розмір отриманого доходу від здачі житла в оренду;

– загальну суму податку, сплаченого протягом звітного року.

Орендодавець, фізична особа, сплачує податок від здачі житла в оренду один раз в квартал, не пізніше 40 днів після останнього податкового платежу.

Дохід від здачі в оренду нерухомості обкладається податком за ставкою 18%. Це зазначено в пункті 1671 статті 167 Податкового кодексу України (ПКУ).

Штрафи за відсутність або несвоєчасно сплачених податків:

– 10% від суми погашення податкового боргу при запізненні платежу на термін до 30 календарних днів;

– 20% від суми погашення податкового боргу при запізненні платежу на термін більше 30 днів.

Розмір отриманого доходу і загальну суму податку, сплаченого протягом звітного року, орендодавець відображає в річній податковій декларації.

За несвоєчасну подачу податкової декларації або спотворення внесених даних в статті 164-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність у вигляді попередження або штрафу в розмірі від 3-х до 8-ми прожиткових мінімумів доходу працездатних громадян.

Щомісячний мінімум для працездатних осіб становить:

– з 1 січня по 1 липня – 1762 грн. На цей період штрафи в розмірах від трьох до восьми мінімумів складуть суми в межах 1762 х 3 = 5286 грн і 1762 х 8 = 14096 грн;

– з 1 липня по 1 грудня – 1841 грн. На цей період штрафи в розмірах від трьох до восьми мінімумів складуть суми в межах 1841 х 3 = 5523 грн і 1841 х 8 = 14728 грн;

– з 1 грудня 2018 до 1 січня 2019 року – 1921 грн. На цей період штрафи в розмірах від трьох до восьми складуть суми в межах 1921 х 3 = 5763 грн і 1921 х 8 = 15368 грн.

Також вступив в силу новий закон, яким українців зобов’яжуть утеплювати будинки, а в іншому випадку будуть карати штрафами.

Закон «Про енергетичну ефективність будівель» передбачає проведення масового аудиту квартир і будинків на предмет їх енергоефективності, за результатами яких будуть видавати відповідні сертифікати.

Передбачається, що вже з 1 січня 2019 роки для певних років аудит буде обов’язковий, а за відмову або відсутність сертифіката передбачені штрафи.

Провести енергоаудит зобов’яжуть об’єкти будівництва, будинки із загальною опалювальною площею від 250 кв. м., в яких знаходяться органи влади і багатоквартирні житлові будинки, які беруть участь в держпрограмах фінансування енергоефективності.

Цей сертифікат можуть також вимагати при укладенні договору купівлі-продажу або оренди будівлі.

Залежно від рівня енергоефективності будівлі, йому присвоять відповідну букву: від А (найвищий) до G (наймарнотратніший). За липові сертифікати або їх відсутність (де це обов’язково) передбачений штраф від 3400 до 5100 грн.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.