За трав’яний чай правлять 120−150 гривень, склянка томатного соку — 95 грн: чим він живе влітку популярний гірськолижний курорт Буковель

Відомий гірськолижний курорт Буковель, що в Івано-Франківській області, часто називають «українським Куршевелем». Такої слави зазнав насамперед через європейську дорожнечу, яка не надто відповідає сервісу. Взимку курорт приймає лижників не лише зі всієї України. Сюди на гірськолижні спуски приїжджають європейці, зокрема поляки, німці, словаки… У пік сезону житла у Буковелі бракує, доводиться орендувати квартири та готелі в сусідньому Татарові, Яремчі, Яблуниці, Микуличині (у зимовий сезон найдешевша квартира без особливих вигод коштує від 800 гривень на добу). Тих, хто не любить лижі, Буковель має чим здивувати і у літній сезон. Журналіст видання «Високий Замок» відвідала Буковель, щоб побачити сервіс курорту, ціни, поспілкуватися з відпочивальниками.

Оскільки я не затятий лижник і не планую опанувати ази зимового катання, ніколи не доводилося гостювати в Буковелі. Минулих вихідних відвідала курортне Яремче, де відгримів міжнародний гуцульський фестиваль. Та у Яремчі мене вже нічим не здивуєш, там побувала не вперше. Тож вирішила гайнути з кількома колегами на гірськолижний курорт.

З Яремча до Буковелю — 30 кілометрів. Нашу групу машиною підвіз один із підприємців Яремча. Пан Святослав звертає нашу увагу на дороги. «Дівчата, гляньте, які красиві дороги — відремонтовані, майже як у Швейцарії. — каже він. — Ще кілька років тому лижники, які їхали у Буковель, плювалися, проклинали місцеву владу за діряві автошляхи. А тепер курорт відживає. Можна комфортно доїхати автівкою, дехто в машині засинає». Я й справді ледь не задрімала…

Не минуло й півгодини, як ми доїхали до Буковелю. Перші враження захоплюючі. Гарненькі будиночки та готелі у карпатському стилі, доглянуте довкілля. «Це Швейцарія по-українськи, — продовжує нахвалювати курорт Святослав.

— Але ціни дешевші, ніж у Швейцарії, чи на гірськолижних курортах Австрії. Дізнавався ціну готельного номера у гірськолижній Австрії. За добу на наші гроші виходить плюс-мінус 14 тисяч гривень. Деякі туристи з Києва питають мене, чому в моєму готелі номер коштує 200 доларів за добу…”.

Щоправда, чоловік «забув», які в Австрії та Швейцарії зарплати, зокрема і в обслуговуючого персоналу готелю. Та й взагалі, який там рівень життя…

Буковель продовжує розбудовуватися, розширювати горизонти. Деяке житло реставрують, добудовують поверхи. На карпатських схилах з’являються нові котеджі. Для цього, на жаль, доводиться пожертвувати хвойними деревами… Місцеві бізнесмени вважають, що у Буковелі не має залишитися і клаптика землі, яка не приносить прибутку. Навіть на крутому схилі одного з озер Буковелю постане сучасний ресторан та розважальний центр. Дехто жартує, що з ресторану, як з пірсу, можна стрибнути у водойму.

Хоча цього літа у Буковелі вважається провальний сезон, а все через затяжні дощі. Зауважила, відвідувачів на курорті справді негусто. Зав’язала розмову з кількома туристами, які приїхали зі Львова, Тернополя, Києва. Їм все подобається, крім погоди і дорожнечі. «Приїхали сюди у фешенебельний готель (за добу — 3 тис. грн.), але нам не сподобалося у SPA, — розповів 50-річний бізнесмен з Києва Юрій. — За три години — 400 гривень. У вартість не входять чай, вода, фрукти. Хоча Буковель красивий, але ціни не відповідають сервісу. Тут трохи «зажерлися».

Мої колеги вирішили покататися на велосипедах. Йдемо до витяга, щоб взяти напрокат двоколісний транспортний засіб. За три години катання на ровері треба викласти з гаманця 390 гривень, за день — 540 грн. Є і дорожчі німецькі велосипеди — по 720 грн. за три години прокату, 1090 грн. — за день.

Можна оглянути карпатську панораму на спеціальних оглядових витягах. Перепустка на витяги для дорослого — 105 грн., для дітей — 75 грн.

Відвідала пляж одного з новоспечених озер Буковелю. «Фішка» озера — плаваюча сцена для концертних виступів (її запускають у воду в день заходу, тоді квиток на пляж коштує удвічі дорожче, ніж у звичайні відпочинкові дні). Штучне озеро наповнюють чистою водою карпатської річки. Поруч з озером буде музей просто неба, де експонуватимуть старовинні карпатські хатинки. Ціни на пляжі озера неприємно вразили. У будні квиток, який включає оренду шезлонга, коштує 145 гривень, у вихідні — 160. Якщо не брати шезлонг — 60−70 гривень відповідно. За комплекс — шезлонг-матрац і парасолю — доведеться витратитися на 210 грн. Оренда «пляжного ліжка» — 700−850 гривень, бунгало — 900−1100 грн. Якщо хочете на додачу рушник — доплатіть 50 грн. Але потрібно залишити за нього 200 грн. застави. Маєте цінні речі, залиште у камері схову — 35 грн. Серед додаткових послуг — годинний дайвінг (900 гривень), для дітей — 600.

Орендую шезлонг і гайда на озеро. На пляжі чисто, комфортно. Але мінлива карпатська погода не сприяє відпочинку, і це неабияк засмучує власників курортного озера. Сподобався захід у водойму — через комфортні дерев’яні сходи. Вода в озері справді чиста, але трохи прохолодна (орієнтовно 20−23 градуси вище нуля).

Йду у найближче кафе. Прошу офіціанта меню. Ціни удвічі вищі, ніж у туристичному Львові. За трав’яний чай правлять 120−150 гривень, склянка томатного соку — 95 грн., фреші — від 150 грн., салат «Цезар» з курячим м’ясом — 380 грн. (з лососем ще дорожче. — Авт.), рибні страви — від тисячі гривень. Щоб ситно поїсти, треба викласти щонайменше тисячу гривень. За такі гроші і в Швейцарії можна пообідати…

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.