Бактерії знищують оливкові гаї Італії. ФОТО

11 мільйонів оливкових дерев Італії можуть знищити через пошесть бактерії Xylella fastidiosa. Понад 5000 кв. км землі – площа враження бактерією (територія майже втричі більша за Лондон), пише УКРОП із посиланням на Ресурс.

Поширюють смертельну хворобу комахи з сімейства Цікадкових, які харчуються соком рослин. Потрапляючи в стебла, бактерії закупорюють їх судини, від чого рослина повністю висихає, розповідає The Guardian.

На даний момент майже весь регіон Апулія страждає від цієї пошесті.

81-річний Січчіо Манеллі, що володіє сотнями древніх оливкових дерев в південній італійській провінції Бріндізі, розплакався, розмірковуючи про долю справи усього життя.

“Моє життя руйнується. У сусідньому гаю, на землі іншого фермера знайшли хворе дерево, тепер вони хочуть прийти і викорчувати мої, навіть якщо вони не хворі. Я виріс серед цих гаїв. Ці дерева – моя сім’я”, – каже фермер.

Бактерія Xylella fastidiosa вбиває не тільки оливкові дерева. Вона небезпечна ще для понад 200 видів важливих агрокультур. До ризику схильні цитрусові, персикові культури і багато інших, навіть кавове дерево.

Вчені розмірковують і сперчаються, щодо методів боротьби з епідемією спільного погляду немає.

Так, доктор Маргарита Д’ Аміко, керівник групи експертів, які шукають ліки для оливкових дерев, каже Xylella може бути одним з факторів, що викликають зараження дерев, які вже ослаблені серією інших проблем, таких як гриби, поганий ґрунт, зневоднення тощо. Вона пропонує фермерам обрізати сухі гілки, обробляти дерева сульфатом заліза, насичувати землі природними добривами.

Джованні Мартеллі, вірусолог рослин з Університету Барі, який також проводив дослідження, підтримує викорчовування, каже: “Люди, які стверджують, що до Xylella можна лікувати натуральними засобами, є неправильними. Для Xylella немає ніякого лікування. Негайне видалення інфікованих дерев і оточуючих здорових дерев є необхідним заходом для блокування поширення”.

Дотримуючись наказу уряду Італії в 2014 році, ЄС виділив мільйони євро на вивчення цього явища і знищення заражених дерев. У 2015 році Франція заборонила імпорт тих продуктів з Апулії, які могли переносити збудник. За словами найбільшої сільськогосподарської асоціації Італії Coldiretti, від початку кризи виробники оливкової олії втратили більше 1 млрд євро.

“Вони кажуть мені, що є спосіб лікувати Xylella, – каже фермер Манеллі. – Я дуже сподіваюся, що влада змінить своє рішення. Я старий, і коли я покину цей світ, я хочу бути впевненим, що мої дерева все одно будуть тут”.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.