«Виклики на західних кордонах України»: на Закарпатті виросло покоління, яке просто не знає української мови

У Львові відбувся круглий стіл на тему «Виклики на західних кордонах України: геополітичні, етнокультурні, ідеологічно-інформаційні», у якому взяли участь представники з 8 областей західної України.

Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

Учасники заходу обговорили потребу захищати та розвивати національну ідентичність, загрозу подвійного громадянства в Україні, проблему фальшування та переакцентування історії. Без уваги не залишилась тема еволюції політичних ідей у Центрально-Східній Європі, а саме мова йшла про владу правих сил у Центральній Європі та тема міжнаціональних стосунків із західними сусідами.

«Середня Європа за останні роки змінилася: відбувся антиліберальний переворот. Зараз тотально до влади приходять праві консервативні партії. Натомість нам показували іншу картину і в цьому вина українських політологів, адже вони нав’язували нам ідею прогресивного лібералізму Європі, який насправді вже таким не був. Лібералізм не зміг вирішувати серйозних проблем Середньої Європи, зокрема таких, як проблема мігрантів, яку змогли вирішити праві сили, коли прийшли до влади. Нас європейці бачать лібералами, адже у нас забрали Крим і розпочали війну, а ми далі голосуємо за пацифістські партії…», – розповів Олег Баган про політичну ситуацію у Середній Європі.

Також експерти обговорили гостру проблему подвійного громадянства у прикордонних областях, яка є свого роду засобом розколу України. Громадяни нашої держави виробляють собі паспорти чужих держав, приймаючи чуже громадянство, з меркантильних міркувань, не розуміють, яку загрозу в собі мають карта поляка та паспорт громадянина Євросоюзу, стверджують учасники круглого столу.

Ірина Гармасій, голова Закарпатської обласної філії ВО «Рух захисту української мови» розповіла про проблеми Закарпаття, зокрема мовну:

«Ситуація, яка сьогодні є на Закарпатті формувалась, як мінімум 27 років. Проблема полягає у тому, що влада в Україні ще з початку незалежності була слабка, не мала власної твердої позиції. Сьогодні нам потрібно займатися просвітництвом, аби угорська експансія не поширювалась на Закарпатті. Просвітництво потрібне тому, що Міністерство освіти і науки України 26 років ухвалювало для Закарпаття навчальні плани угорською мовою. В результаті виросло покоління, яке просто не знає української мови. Також поширеними в нашому регіоні є змішані сім’ї, в яких користуються 2-3 мовами. На жаль, закарпатці не мають сформованої національної свідомості».

Учасники круглого столу створили проект резолюції до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України зі закликами до врегулювання україно-румунських, україно-польських та україно-угорських відносин, розробки стратегії міжнародної поведінки України в Середній Європі.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.