Прибігла в посольство за порятунком: від чоловіка-тирана в Ірані українка місяць переховується в посольстві

Українка, яка стала жeртвою насильства з боку чоловіка-іранця, місяць живе у посольстві України в Тегерані. Іранська сторона не дає їй дозволу на виїзд з країни.

Про це розповів у інтерв’ю Укрінформу посол України в Ірані Сергій Бурдиляк. Повідомляє Intermarsum з посиланням на газета.ua

“Проблема, яка виникає в українок – дружин іранців, і це те, з чим ми у посольстві наразі напряму зіткнулися, пов’язана зі специфікою законодавства Ірану. Річ у тім, що іноземна громадянка при одруженні автоматично набуває громадянства Ірану. І в зв’язку з цим зараз ми маємо у посольстві такого собі Джуліана Ассанжа в особі 32-річної жінки. (Д.Ассанж – австралійський інтернет-журналіст, засновник сайту Wikileaks, який вже шість років живе у посольстві Еквадору в Великій Британії, щоб уникнути екстрадиції в Швецію). Єдиний “злoчин”, який скоїла наша співвітчизниця – це одруження з іранцем”, – сказав Сергій Бурдиляк.

Жінка вийшла заміж за іранця з канадським паспортом. Але реєстрація шлюбу відбулась не в канадському, а в іранському посольстві.Там ніхто не попередив українку, що, в’їжджаючи на територію Ірану, вона автоматично набуває іранського громадянства. Для жінки це означає, що вона не може виїхати за кордон без нотаріального дозволу чоловіка.

За словами посла, наша землячка потрапила в сім’ю, де з неї знущaлися. Закінчилося тим, що чоловік пoрізав їй склом руки, і вона прибігла в посольство за порятунком – ми їй потім накладaли швu. Але її паспорт залишився в чоловіка.

“Ми звернулися до іранської сторони, і я б вам цього не розповідав, якби мені пішли назустріч. Я їм сказав: “Шановні, у нас є два варіанти – або ви даєте цій жінці візу, і вона тихенько повертається додому, або я про цей випадок повідомляю пресу з рекомендацією нашим жінкам до вирішення цього питання утриматися від шлюбу з іранськими громадянами, хоча два роки тому казав абсолютно протилежне”, – зазначив Бурдиляк.

Він констатував, що зараз саме іранська сторона створила непереборні умови, в результаті чого у посольстві живе жінка, яка не є дипломатичним представником, це стороння людина у закритій установі.

“Я не можу її кудись вивезти з посольства, бо це загрoжує її життю. Її чоловік поводиться неaдекватно – він здійснив нaпад на машину посла, робив спробу нaпаду на військoвого аташе посольства. Ми зателефонували в поліцію, його затримали, а через годину відпустили. Вона живе у посольстві вже місяць, і в мене є відчуття, що вона там житиме взагалі невідомо скільки! Я не хочу такого заручника, тому, власне, й ділюся цим із вами”, – зазначив посол.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.