Капсулу з часточками хреста Господнього та Чудотворну ікону, якій майже чотири століття знайшли на Монастирищині

На Монастирищині знайшли капсулу з часточками хреста Господнього та Чудотворну ікону, якій майже чотири століття.

До ікони вже приходять тисячі паломників. Печатка на капсулі свідчить про те, що в капсулі є частинки дерева Хреста Животворящого, які в свій час видавались в Апостольській столиці в Римі.

У храмі села Устя-Зелене, що на Монастирищині, знайшли унікальні християнські реліквії: Чудотворну ікону початку XVII століття і хрест-релікварій.

Настоятель храму Собору Пречистої Богородиці с.Устя-Зелене о.Степан Стрілецький розповідає, що ікона в Усті-Зеленому перебувала ще з довоєнних років і притягувала до себе багато людей. Була “намоленою”.

– У 2017-му ми вирішили її відреставрувати. Навіть знайшлися майстри, які готові були це зробити за певну оплату, – розповідає священик.

– Однак я наполягав на тому, щоб спершу ікону дослідили фахівці. Восени 2017 року ми відвезли ікону майстрам зі Львова. Вже з першого погляду вони були вражені тим, що така цінна реліквія до цього часу перебувала в храмі і ніхто не надав їй особливого значення.

Під срібними ризами виявили полотно, на якому намальовані Богородиця та Ісус. Ми підписали договір і погодилися на реставрацію ікони.

Під верхнім шаром ікони реставратори виявили зовсім інший образ Матері Божої з Немовлям. Реставратори датували ікону початком XVII століття. На цій іконі були сліди від прикріплених коштовностей.

– Ці сліди свідчать, що іконі в давнину залишали дорогоцінності за ласки, які вона дарувала, – говорить о.Степан.

– Окрім того, ікона була прикрашена дорогоцінними металами: сріблом та золотом. Такі полотна одягались в дорогі ризи через заслуги.

За словами отця Степана, ікона привела їх до ще однієї святині – хреста-релікварія, який віддали на дослідження разом із образом.

– Ми віддали хрест для того, щоб його відчистили. Ми не знали, що в середині хреста знаходиться така святиня, частинки святого дерева, – каже настоятель храму.

– Вже під час досліджень там виявили капсулу із частинкою хреста, на якому розіп’яли Ісуса. Для нашого храму, для нашого села – це велика благодать.

Над дослідженням капсули працювала спеціально-створена комісія. Саме вона визначила капсулу, ідентичною до двох, які зараз є в Римі.

– Печатка на капсулі свідчить про те, що в капсулі є частинки дерева Хреста Животворящого, які в свій час видавались в Апостольській столиці в Римі, – розповідає священик.

На честь повернення святинь до храму, 26 серпня тут відслужили урочисту Архієрейську літургію. З того часу, за словами настоятеля, щонеділі паломники із всієї області приїжджають до храму, щоб поклонитись реліквіям.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.