Біда: жінки на Тернопільщині спиваються

Чому жінки втрачають радість від життя настільки, що часто забувають навіть про власних дітей?

Про це йдеться в дописі на ПроТе.

Трапилося влітку подивитися кілька ток-шоу типу «Говорить Україна» і тому подібне. В багатьох з них йшлося про мамів, що неналежно (на загальну думку) займаються дітьми.

Маю на увазі не тих, хто народив, кинув в пологовому і знайшовся за 15-20 років, а багатодітних мам чотирьох, п’яти і більше дітей, що довго якось давали собі раду, а потім щось сталося.

Хтось запив, хтось поїхав світ за очі. Одна просто сиділа овочем і ні на що не реагувала. Їх всі соромлять – родичі (як ти так могла, ми ж тобі так допомагали завжди, як сьомий народився, старших на дві години забирали, ну й що, що вони в нас сіно в той час збирали, зато під ногами не крутилися), чоловіки їхні (а чо ти мені нічо не казала, я думав тобі не важко), особливо стараються всякі запрошені експерти, типу успішних багатодітних мам і ну не знаю, але пише, що психологів.

«Як ви могли так опуститися, не стежити за собою, у вас же доньки ростуть, який з вас приклад?» – питає замучену маму експерт-актриса. Приєднується «психолог» – «ти же панімаєш, што врєдіш сваїм дєтям, так нєльзя, тижемать». А тим часом діти туляться до тої мами, готові провалитися під землю разом з нею прямо вже.

Я дуже розумію таких мам – люблячих своїх дітей до неможливості, але нездатних практично собі зарадити – оформити якісь пільги, влаштуватися на роботу…

Не знаю, як психологи називають стан, коли загалом все добре, але поступово то тут камінчик скотився, то там і вже їх ціла купка, маленьких і непомітних в твоєму наплічнику. А потім скочується ще один – батьківські збори «ну і що, що в вас четверо, дошку треба купити, то ваші проблеми», ОСББ капличку в дворі будує чи камери встановлює «ну всі вже здали же, хіба ви залишилися», пільги відмінили чи навіть просто кондуктор в тролейбусі очі закотив на соціальну карту. І всьо. Той камінчик був зайвим. Мама поламалася. Я розумію, бо сама така – поламана.

Дуже шкода, що нема в нас центрів психологічної підтримки для мам з тимчасовими труднощами. Для тих, кого не б’ють, не виганяють з дому, кому просто важко впоратися з життям.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.