Як рідний брат Ані Лорак заробляє на українській армії: розгорівся скандал

Журналісти опублікували докази того, що рідний брат української співачки Ані Лорак, яка будує свою кар’єру в Росії, заробляє мільйони на платформі, яка займається розробкою і створенням зброї для української армії.

Про це розповіли журналісти передачі “Гроші”.

З’ясувалося, що платформа UkrARPA, яка була створена два роки тому на базі державного концерну “Укроборонпром” тепер належить приватним особам. Відомо, що створення платформи підтримав свого часу і президент України Петро Порошенко.

Однак на даний момент платформа оформлена через приватних осіб і офшорні рахунки. І один з власників UkrARPA – Ігор Куєк, рідний брат скандальної співачки Ані Лорак.

Журналісти з’ясували, що у UkrARPA тепер немає навіть власного офісу, але є сайт в інтернеті. Власники платформи хваляться на сайті своїми проектами для української армії.

Таких на даний момент – кілька: станція фільтрування та летальні безпілотники. Ці проекти вже здійснили і профінансували. А в планах, за даними сайту, ще багато проектів – міномети, мобільні міношукачі, і навіть вертольоти.

Однак, волонтер і керівник підрозділу “Аэророзвідка” Натан Хазін розкритикував безпілотники, які представлені на сайті. Він стверджує, що цей апарат, який складається з китайських запчастин, не дороблений. У ньому виявлено безліч недоліків.

“Це не доопрацьований апарат, на мій погляд. Вони або не будуть використовуватися, або впадуть у першому ж польоті. І скажуть, ну, недосконалість, ну, недороблені, є ще доопрацювати”, – заявив він.

Але тим не менше, ці літаки знаходяться на бюджетному фінансуванні, а замовлення – таємні. Вартість одного апарату – 2,5 мільйонів гривень (близько ста тисяч доларів). Купили для української армії таких безпілотників вже 13 штук і ще 25 штук планують купити. Крім того, фахівці стверджують, що подібні безпілотники коштують набагато дешевше, близько 5 тисяч доларів.

“Це можна дійсно створити за кілька тисяч доларів. Я в свій час літала на дронах, які повністю вкривали до 30 кілометрів відстані, і вартість їх вимірювалася в 3-4-5 тисяч доларів. Коли націнка вдвічі більше, це ще можна зрозуміти. Але коли безпілотник, вартість якого, в кращому випадку, 5-10 тисяч доларів, купується за 150-200 тисяч доларів і видається за нову розробку – це вже зовсім інше питання”, – зазначила керівник “Центру підтримки аэроразведки” Марія Берлінська.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.