Люди бояться вийти з дому: на Житомирщині розгорівся гучний скандал через психлікарню, яка дозволяє гуляти селом вбивцям та гвалтівникам

Жителі селища Довбиш Житомирської області бояться виходити на вулиці після того, як в місцевому психоневрологічному інтернаті пом’якшили режим.

Медсестри скаржаться, що хворі перестали приймати ліки, зате вживають алкоголь, один з мешканців інтернату вже встиг заблукати, а інші влаштували дебош.

За словами головного лікаря, підопічні вимагають посиленого нагляду, тому що це ті особи, які потрапили на лікування за рішенням суду – когось убили чи згвалтували. Але з вікон корпусу зняли решітку, а хворих стали випускати не тільки на двір лікарні, але і в село.

“Ходить по вулицях, де діти гуляють. Чим воно може закінчитися, якщо він убив маму-батька, а сьогодні він вільний”, – дивується медсестра Довбиського психоневрологічного інтернату Катерина Петруняк.

У дев’ятому корпусі, який називають закритим, живуть три десятка пацієнтів, яких лікарі вважають агресивними. 12 з них потрапили сюди після скоєння тяжких злочинів – убивств або згвалтувань.

“Вони завжди небезпечні. Передбачити, що буде до вечора, жоден психіатр не може”, – пояснив завідувач медичним відділенням Михайло Зірка.
Зміни режиму почалися після перевірки прокуратури: інспектори вирішили, що утримувати пацієнтів у приміщенні із ґратами – це порушення їх прав. “Ця установа відкритого типу, тому дані особи мають право вільного пересування по даному інтернату”, – пояснив заступник керівника Новоград-Волинської місцевої прокуратури Григорій Гресько.

Пацієнти новим порядкам радіють і говорять, що раніше їх випускали тільки у двір, а тепер можуть ходити, де заманеться. Та й харчування стало краще. “Нас годують те, що треба: банани дають, рибу дають”, – говорить один з них. Однак в селі, де почали з’являтися пацієнти дев’ятого корпусу, почалася паніка. “Ми боїмося вийти з дому”, – зізнаються люди.

Незадоволені і медсестри, які переконують, що свобода цим пацієнтам не на користь, тому що дехто відразу почав витрачати гроші на алкоголь.

“Він учора був в умат п’яний, як я ще зробила зауваження, то він сказав: ти хто тут така? Ти ще з роботи підеш”, – розповіла одна з медпрацівниця. Тепер проконтролювати, чи прийняли пацієнти ліки, без яких стають агресивними, жінки не можуть.

Директор інтернату запевняє, що хоч підлеглих і розуміє, але допомогти не може. “Він розійшовся, у нього агресія. Як його пролікувати? Він до них пристає і б’є. Які дії? Раніше ми обмежували, а тепер не можна”, – каже Віктор Карпінський.

Однак в прокуратурі переконані, що тримати за гратами пацієнтів в цьому інтернаті не можна, а якщо хтось із них раптом зірветься – його за рішенням медкомісії переведуть в заклад закритого типу.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.