Італійська зрада: Як Рим захищатиме від Лондона російських хакерів

Попри провокативне звучання заяв італійських урядовців, пропоновані ними “послаблення” мають достатньо декоративний характер. Інша річ, що навіть такі символічні поступки можуть надіслати Росії неправильний сигнал, шкоди від якого буде більше, ніж від інвестицій ЄБРР в малий російський бізнес

Чи не найбільшою “зрадою дня” серед сьогоднішніх новин стала публічно озвучена пропозиція Італії послабити антиросійські санкції. Пропозиція, загалом, сподівана – оскільки передбачена передвиборними програмами італійських партій, які наразі перебувають при владі, “Руху п’яти зірок” і “Ліги Півночі”. Та й вчорашня заява віце-прем’єра Маттео Сальвіні про те, що санкції проти Росії є “соціальним, культурним та економічним абсурдом”, на позитивний лад також не налаштовувала.

Втім, після уважнішого прочитання відчуття “зради” трохи розвіюється. Оскільки, за даними європейської редакції радіо “Свобода”, яка оприлюднила цю інформацію з посиланням на власні джерела, йдеться про те, що італійський прем’єр Джузеппе Конте на засіданні лідерів ЄС 18 жовтня запропонує дозволити Європейському інвестиційному банку та Європейському банку реконструкції та розвитку фінансувати російські малі підприємства, як це було до введення санкцій у 2014 році. Останні, на думку італійських посадовців, навряд чи мають зв’язки із Кремлем – але їх фінансування було припинено після початку агресії на Донбасі. На даний момент ЄБРР підтримує тільки російські НДО.

Пропозиція буде озвучена, ймовірно, вже післязавтра – але якісь не надто певні шанси на реалізацію вона, на думку джерела “Свободи”, матиме не раніше ніж в грудні, коли буде голосування серед країн ЄС стосовно продовження антиросійських санкцій на наступні шість місяців. У такий спосіб іалійські популісти, схоже, збираються виконати – чи, принаймні, зімітувати виконання своїх передвиборних обіцянок.

Фінансування малого бізнесу – вочевидь, не першочергова проблема режиму Путіна. Й істотного покращення економічної ситуації це рішення не викличе. Але будь-яке послаблення санкцій проти Росії до моменту значущих і помітних ознак згортання агресії – це буде вкрай неправильний сигнал для Москви. Яка, отримавши цю символічну перемогу, однозначно захоче її розширити за допомогою своїх європейських лобістів.

Що, вочевидь, добре розуміють в ЄС, тому на італійську пропозицію очікує далеко не одноголосна згода. Аля якщо популісти, які перебувають зараз в Італії при владі, і не зуміють змінити наявний санкційний режим – вони, за даними європейських ЗМІ, можуть істотно повпливати на блокування нової європейської ініціативи, спрямованої на введення санкцій проти країн та організацій, причетних до кібератак та застосування хімічної зброї. Відповідний документ, узгоджений Радою ЄС учора, ніби й не спрямований прямо проти Росії, але здогадатись, на кого натякали британські дипломати, що були найбільш послідовними лобістами цього рішення, не складно. Тим паче, що й повідомлення про російські кібератаки поступають майже безперервно – до подій в Нідерландах та Німеччині буквально сьогодні додались арешти росіян, що зламали комп’ютерну систему чеського МЗС (хоча в цьому випадку може йтись і про тривіальний кримінал).

Тому цілком ймовірним є варіант “санкційного обміну”, за якого Італія не буде настоювати на тому, щоби послаблювати наявні антиросійські санкції, в обмін на зафіксоване – чи негласне рішення про те, що й нових антиросійських обмежень у ЄС не прийматимуть. У якийсь спосіб із цим італійським демаршем (як із багатьма іншими – на кшталт нарощування бюджетного дефіциту) у ЄС, звичайно, впораються. Єдине, на що хотілось би надіятись – щоби наступні вибори в Італії виграли представники якихось менш пропутінськи налаштованих політичних сил.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.