В залежності від площі житла доплатимо від 200 грн і вище: Для українців підготували нові сюрпризи, що потрібно знати кожному

Після рішення влади підвищити з 1 листопада вартість газу заощадливі українці вже підраховують, на скільки їм доведеться платити більше за компослуги. Озвучив свої розрахунки і міністр соцполітики Андрій Рева. За його оцінкою, адже газ стане дорожчим на 23,5%, то, з огляду на, що його частка в ціні тепла і гарячої води становить 70%, платити народу за ці зручності доведеться більше на 16%.

Енергоексперт Валентин Землянський привів “Сегодня” трохи менші цифри: гаряча вода і тепло виростуть в ціні на 15%. У грошах це від 200 грн і вище, залежно від опалювальної площі, підрахував Землянський. І якщо на рахунках за гарячу воду можна заощадити, скоротивши її споживання, встановивши бойлер або підігріваючи холодну воду на газі, за який мешканці більшості квартир в багатоповерхівках платять за нормами, а не за лічильником газу, то рахунки на опалення залежать лише від того, наскільки низькою буде температура за вікном. Відлік почнеться з дати, коли Нацкомісія з питань регулювання енергетики і компослуг встановить нові тарифи. Експерт прогнозує, що це може статися в перші дні листопада. В цьому випадку нові платіжки прийдуть до Нового року.

Удар по гаманцю
Ми підрахували, наскільки більше доведеться платити за тепло і гарячу воду мешканцям Києва, якщо тарифи підвищаться, як обіцяв міністр соцполітики, на 16%. Зараз в Києві куб. м гарячої води коштує 75 грн, з листопада він може подорожчати на 12 грн, або до 87 грн. Плата за опалення без лічильника за нормами підвищиться з 31,55 грн/кв. м, при оплаті за лічильником гігакалорія подорожчає з 1356 грн до 1573 грн. З досвіду минулих років слід, що при температурі за вікном нижче -10 градусів на обігрів кв. м йде мінімум 0,02 Гкал/міс. У грошах це за новими розцінками буде 32 грн (+5 грн) при наявності лічильника тепла і 36,6 грн/кв. м при його відсутності. Для 1-кімнатної квартири площею 30 кв. м, в якій проживають 2 людини, які використовують воду за соцнормами (1,6 куб. м гарячої на кожного в місяць) рахунки збільшаться майже на 190 грн (5 х 30 + 1,6 х 2 х 12 = 188 грн). При наявності газплити треба додати ще 10 грн (2 х 5) за газ, що подорожчав, разом 198 грн. Аналогічно можна підрахувати, що для 2-кімнатної квартири площею 65 кв. м, в якій проживають 3 осіб, платіжка подорожчає на 398 грн, для трійки (90 кв. м, 4 осіб) подорожчає на 547 грн.

Як заощадити

Щоб менше платити за комуналку, фахівці радять провести заходи з енергоефективності в масштабах будинку: утеплення фасаду, фундаменту, горища, монтаж теплопункту. Тим більше, що після подорожчання ЖКП витрати окупляться швидше.

“Вкладення в енергозбереження і енергоефективність будуть окупатися приблизно на 20% швидше, ніж при старих тарифах. Будинки радянської побудови можуть економити 40-50% енергоресурсів, іноді і 70% при комплексній термомодернізації. Які саме заходи необхідно виконати, скільки вони будуть коштувати і де взяти фінансування – підкаже енергоаудит, – розповів нам менеджер ДТЕК ЕСКО Антон Ковалишин. – Зараз жителі багатоповерхівок можуть профінансувати утеплення своїх будинків за допомогою “теплих кредитів”, міських програм “70/30”, а в майбутньому зможуть отримувати кошти від Фонду енергоефективності. А енергосервісні компанії (ЕСКО) можуть профінансувати і виконати все “під ключ”.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.