Поляків масово закликають щеплюватись від… хворих українців?

У США вакцинують більше половини медперсоналу, а в країнах ЄС — кожного четвертого лікаря.

Спалахи кору, дуже заразної та небезпечної недуги, виникли внаслідок істерії проти щеплень на Мазовше. Там уже є 17 хворих. Про це у понеділок, 5 листопада, пише варшавська газета Dziennik.

Лукаш Шумовський, міністр охорони здоров’я заспокоює, що Польщі епідемія не загрожує. Водночас, він ще раз наголошує, що для того, щоб бути цілком упевненим, що хвороба не поширюватиметься, треба суворо дотримуватися рекомендацій щодо регулярних обов’язкових щеплень.

Експерти зазначають: зміни в законі необхідні, особливо щодо вакцинації медичних працівників. Дослідження проф. Адама Антчака з Медичного університету Лодзі показало, що, хоча медичні працівники, зазвичай, переконували, що вони — прихильники вакцинації (81 % опитаних), лише 39 % із них були справді щепленими. Для порівняння, у США вакцинують більше половини медперсоналу, а в країнах ЄС — кожного четвертого лікаря.

Як пояснює Томаш Августиняк, начальник Воєводської санітарно-епідеміологічної станції в Гданську, це група, звісно ж, найбільш схильні до інфекційних захворювань, і саме вони можуть швидко заражати інших.

Свою чергою, Мацей Гаманкевич, колишній керівник Головної медичної палати каже: «Примусові щеплення для інфекційних хвороб повинні поширюватися і на лікарів, і на медсестер. Вони — солдати першого фронту, група людей, які найбільше піддають ризику підхопити інфекцію. Якщо захворіють вони, то не зможуть надати медичну допомогу іншим. Тому держава повинна забезпечити гарантовану медичну допомогу для всіх».

«Я вже звернувся до Міністерства охорони здоров’я з проханням про безкоштовну вакцинацію для лікарів. Чув, що це рішення приймає керівництво лікарні. Тим часом, ситуація в охороні здоров’я погіршується», — додає він.

Минулого тижня одній із прушковських шкіл виявили кір. У ній навчаються 450 учнів, працює 69 вчителів. В результаті захворіла вся сім’я з шістьох осіб. Жоден із її членів не був вакцинований. У п’ятницю зареєстрували ще 11-х пацієнтів. У суботу це число зросло до 17. Хвороба поширилася на весь повіт.

«Схоже, що ситуацію таки взяли під контроль, адже зі суботи кількість пацієнтів не змінюється», — заявив Ярослав Пінкас, головний санітарний інспектор Польщі.

«Однак ця ситуація показує, наскільки небезпечний кір. Пацієнт може заразити його від 12-х до 19-х людей», — стверджує доктор Івона Парадовська-Станкєвич, крайовий консультант із епідеміології.

Міністр Лукаш Шумовський уточнює, що одна людина з тисячі хворих на кір помирає.

Раніше стверджували, що кір потрапив до Польщі з України. Однак насправді проблема — в Європі. До 5 жовтня ц. р. найбільшу кількість випадків в ЄС було зареєстровано у Румунії (5,1 тис.) і Франції (2,7 тис.).

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.