“В Італії я 20 років. Маю пенсію 600 євро. Опeрaцію мені зробили безкоштовно”– чим живуть українські заробітчани (відео)

Ринок на метро Ребіббія ― мабуть, найбільше місце зустрічі українців у Римі. Тут можна купити українські товари, відправити посилки до України і навіть знайти роботу. На вході ― дошка оголошень: пропонують вакансії та кімнати для оренди. Зараз період відпусток, тож українців на ринку менше, ніж зазвичай. Людно лише біля автобусів, які везуть людей та пакунки в Україну.

68-річна Марія Гусакова на ринку продає українські журнали. В Італії вона вже 20 років, довгий час працювала в родині, доглядала літнього чоловіка. Зараз отримує мінімальну італійську пенсію ― з усіма доплатами близько 600 євро.

Марія дуже переживає, що Україна може забрати в неї італійську пенсію, а як прожити на українську ― жінка не уявляє:

“Якщо в Україні отримати 1500 гривень і заплатити за світло, газ і квартиру, то тоді жити треба на одному хлібі. Хтозна, чи вистачить на молоко”.

В Італії вона безкоштовно отримує мeдичну дoпoмoгу, розповідає Марія. “Зробили мені дві опeрaції, в мене цукровий діaбет і мені дають всі лiки без оплати. Мене обслуговують повністю безкоштовно ― лiки від сeрця, від діaбету”.

За словами самих мігрантів, для мінімально комфортного життя в Італії потрібно близько 1000 євро на місяць ― це якщо доводиться орендувати житло. Марія цього не робить: живе у родині дідуся, за яким доглядала. Після його cмeртi сім’я запропонувала їй залишитися в них ― за це вона прибирає та готує їм їсти.

В Україні у Марії донька та внуки. Вони приїздять в Італію на відпочинок, однак перебиратися туди не планують.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.