”До 8 балів”: українців пoперeджають про пoтужний землетрус

Закарпаття може сколихнути глобальний землетрус, адже цей регіон входить до зони сейсмічної активності.

“Безумовно, є причина для хвилювань, бо, якщо ми подивимося на карту сейсмічного реагування на території України, то там показано, що на Закарпатті можуть бути глобальні землетруси. Вони вже і були. Місцеві ефекти навіть досягали 8 балів”, — про це у коментарі OBOZREVATEL повідомив заступник директора Інституту геофізики НАН України Олександр Кендзера.

Закарпаття належить до сейсмоактивного поясу нашої планети, пояснює сейсмолог, тому землетруси вірогідні. Однак ніхто не може сказати, чи дійсно вони будуть і якої сили.

“Прогнози помилкові навіть на одну годину, на один день або місяць. Чим більше років, тим, звісно, відповідальність менша, бо невідомо, що за той час станеться. Прогнозувати час, силу і місце потужних землетрусів на даний час не вміє ніхто. Але інформація про те, що на Закарпатті були раніше землетруси, що вони можуть бути тепер, безумовно, правильна”, — вважає він.

А для того, щоб землетрус не завдав серйозних наслідків, Кендзера радить дотримуватися норм будівництва у сейсмічно-небезпечних регіонах України, тоді коливання не завдадуть значної шкоди.

“Знаючи, як коливатимуться ґрунти під час землетрусу, можна будувати такі будинки, які будуть і дешевими, і сейсмостійкими”, — додав науковець.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.