Нові способи законно їздити на європейському авто по Україні

Понад 15 тис. вживаних автомобілів за цей рік ввезли в Україну із-за кордону, порахували у Всеукраїнській асоціації автоімпортерів і диллерів, пише businessua.com.

auto-nummer-4_800x600

Найбільше таких машин у західних областях України. Однак останнім часом популярними нерозмитнені вживані іномарки стають і в центральних регіонах. Зазвичай вони зареєстровані у Польщі або Литві.

“Є різні схеми ввезення вживаних машин без розмитнення. Якщо не порушувати закон, то можна безперешкодно користуватися іноземним авто”, – каже порталу “Знай” юрист Інна Боронило із компанії “Правова рада”.

Доволі новим способом є зумисна затримка машини в Україні й сплата штрафу за це.

“Наприклад, дозволено ввезти машину на 10 днів, а власник її затримує ще на 5. Платить за це штраф вже на кордоні. Зважаючи на суми штрафів, їх оплата може бути вигіднішою, витрат на поїздку до кордону у встановлений термін. Наприклад, якщо машину перетримують в Україні більше ніж на одну добу, сума штрафу — 170 гривень. У випадку, коли машина тут більше доби, – 3,4 тисячі гривень. Якщо ж машину затримали на понад 10 діб — 8,5 тисяч гривень”, – каже юрист.

Однак є один нюанс у схемі накладення штрафу.

“Якщо поліція помітила, що машина в Україні перебуває довше на одно добу, накладає штраф 170 гривень. Якщо вдруге помітили протягом року це правопорушення, штрафує на 3,4 тисячі гривень. Далі робити цього не має права. Навіть, якщо авто в Україні затримують ще на декілька місяців. Люди цим користуються, затримують авто до року”, – говорить Інна Боронило.

Автомобільний юрист розповідає й про інші схеми ввезення в Україну нерозмитнених автомобілів.

“Якщо на машині, зареєстрованій, скажімо, у Польщі, заїжджає в Україну поляк, аби користуватися автомобілем у своїх потребах, йому дозволяють це робити раз на рік. Тому для українців нерідко ввозять машини поляки і литовці, ніби то для своїх потреб. Наші співвітчизники безперешкодно користуються цими автомобілями”, – говорить Інна Боронило.

Старіший спосіб використовують жителі західних прикордонних областей. Вони купують вживані автомобілі у Польщі й, за документами, займаються їхнім транзитом — в’їжджають на одному прикордонному пропускному пункті, а виїхати мають на іншому.

“Це “пересічники”. Їм дозволено тримати авто в Україні 5 діб. Ця схема найбільш вигідна для тих людей, що працюють у Польщі й живуть у прикордонних селах. Для них зовсім нескладно ставити потрібні відмітки на митниці,” – каже фахівець.

За словами перекупів, за останньою схемою нерідко вдається затримувати авто довше, ніж на місяць, якщо власник має довідку із СТО про ремонт автомобіля протягом цього періоду.

“Це працювало два-три місяці тому. Зараз — не завжди довідку можуть прийняти. Бо у жовтні на кордонах стали жорсткіше ставитися до машин на іноземних номерних знаках”, – каже Ярослав Нищенко із столичного авторинку.

Найлегше завезення автомобілів із країн СЄ пропонують у спеціальних фірмах. Беруть за оформлення й перевезення машини через кордон від 3 до 8 тис. грн. Обіцяють, що ніяких претензій у правоохоронців до машини не виникатиме.

“Вони обіцяють, оформити машину на закордонну фірму. Справді, так можна ввозити авто. Якщо машина є власністю іноземної компанії і ввезена сюди для виконання певних обов’язків, то справді питань не буде. Просто важливо перевіряти, чи справді авто оформлено на юридичну особу, а не на фізичну. Якщо на юридичну — то на яку. Якщо якась маловідома фірма, зареєстрована місяць тому, то є ймовірність, що завтра її закриють. І авто автоматично стане в Україні поза законом. Його потрібно буде повернути у країну, звідки його привезли”, – пояснює юрист.

Нагадаємо, вживані автомобілі за кордоном коштують у два рази дешевше, ніж в Україні. Наприклад, ціна 5-річного Mitsubishi Colt у Польщі 3,4 тис. євро. В Україні — 6,9 тис. Вартість 4-річного Peugeot 207 у Чехії 3,7 тис. євро. Це на 3,3 тис. дешевше, ніж у нас.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...