Закривали в кімнаті та недогодовували: На Буковині в школі-інтернаті розгорівся гучний скандал через халатність вихователів

Керівники закладу бідкаються через брак коштів. Про численні порушення у Хотинській школі-інтернаті на Буковині заявила моніторингова група Уповноваженого з прав людини. За її даними, дітей тримали під замком, недогодовували та не давали нормально помитися.

Навісний замок на дверях спальні побачили члени моніторингової групи під час позапланової перевірки Хотинського інтернату, де живуть і навчаються близько сотні дітей із фізичними та розумовими вадами. Представник омбудсмена каже, не могли збагнути, навіщо він, поки діти не розказали самі.

«На ніч дітей закривали в їхніх спальних кімнатах. А коли вони хочуть вийти в туалет, кличуть у вікно помічника вихователя, щоб вийти в туалет, або справляють потреби в тому ж приміщенні», – каже регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернівецькій області Леонід Мельников.

В інтернаті порушені елементарні вимоги пожежної безпеки, каже представник омбудсмена. І це могло призвести до трагедії.

«В спальних корпусах немає вогнегасників, тобто була б пожежа, діти не зможуть самостійно вийти, хіба вікно розіб’ють», – додає чоловік.

Також моніторингова група знайшла ще кілька порушень – дітей обважували на кухні, давали митися раз на тиждень, а їхні речі були звалені просто на підлогу.

За тиждень після перевірки в інтернаті дещо змінилося. Навісні замки зняли та замінили на звичайні врізні. Також закупили вогнегасники.

Керівництво інтернату каже, усі інші недоліки також намагаються виправити, але грошей бракує.

«Все що було в наших силах, ми намагались усунути. Цього року отримали кошти лише на косметични ремонт – це 30 тисяч», – каже заступник директора Хотинської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату № 2 Алла Пупеза.

Представники омбудсмена направили листи з рекомендаціями вжити заходів, щоб усунути всі порушення. За кілька тижнів члени моніторингової групи мають перевірити, чи все виправлено.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.