Наші проблеми у ліжку – через твій темперамент!

Дверний дзвiнок деренчав несамовито: хтось натиснув кнопку i довго не вiдпускав. Я сонно глипнула на годинник: п’ята ранку. Кому ж це не спиться?
Та поки дiйшла до дверей, уже знала: це Наталя. Якщо посеред ночi їй освiдчаться, вона обдзвонить усiх подруг; якщо увi снi їй з’явиться генiальна iдея, вона одразу ж побiжить дiлитися
нею зi мною. Вгадала.

pochemu-u-muzhchin-ne-poluchaetsya-prichini

Наталя нетерпляче притупувала на килимку, допоки я вiдчиняла дверi. Й одразу ж перейшла до справи: — Я зрозумiла, чому в нас з Олесем проблеми! Нарештi знайшла найточнiшу дiагностику, там усi нашi конфлiкти один в один описанi!

Хм, цiкаво, що цього разу? Астрологи вже були: склавши гороскопи собi й Олесю, Наталя виявила, що вони — iдеальна пара. Жодних проблем не виявила i нумерологiя: дати народження складалися у число щасливого шлюбу, iмена з прiзвищами сумiщалися на 95%, карти Таро та Книга Змiн пророкували гармонiю… “А де ж та гармонiя, де?” — сумно нарiкала Наталка. I кидалася з однiєї “науки” в iншу. Та цього разу в неї в руках був пiдручник iз психологiї.

“Усе так просто, виявляється! — торохтiла Наталя. — Ми просто рiзнi за темпераментами! I не треба було в гороскопи заглиблюватись, щоб це помiтити i зрозумiти… Я — холерик, Олесь — флегматик. А таким разом i справдi непросто, хоча, знаєш, тут теж написано: “гармонiйний союз”! Чуєш: гар-мо-нiй-ний! I в нас усе буде добре, слiд тiльки навчитися правильно одне з одним поводитись…”

Чорна жовч проти слизу — Проблеми та конфлiкти в молодих парах дуже часто бувають викликанi саме рiзнiстю темпераментiв, — говорить психолог-консультант Алла Потапин. — Закоханi намагаються змiнити, “перебудувати” партнера пiд себе, виправити його “недолiки”, а фактично — зробити бiльш “зручним” для себе. Однак очiкуваних результатiв це не дає, а все тому, що темперамент -це вроджена характеристика людини, i змiнити його вже неможливо. Можна лише спробувати зрозумiти, чим i як живе кохана людина, i як iз нею не слiд поводитись.

Виокремив рiзнi типи темпераменту ще в античнi часи “батько медицини” Гiппократ. Вiн вважав, що тип визначається тим, яка речовина переважає у кровi людини. Якщо це кров, “сангвiс” —
буде сангвiнiк, енергiйний, швидкий, оптимiстичний. Якщо це жовч (“холе”) — матимемо холерика, нестриманого, дратiвливого, меткого i дуже непостiйного. Флегматикiв “породжує” флегма, тобто “слиз”. А от меланхолiкiв сприймати свiт у темних барвах змушує “чорна жовч” (“мелан холе”).

Як любити сангвiнiка?

— Сангвiнiк умiє радiти життю, як нiхто iнший, — говорить психолог. — У нього сильна й урiвноважена нервова система, тому вiн найкраще переживає труднощi, найрацiональнiше i найактивнiше дiє в екстремальних ситуацiях та найшвидше вiдновлюється пiсля стресу.

Вiн має широке коло знайомих, бо дуже легко сходиться з людьми. Однак у своїх симпатiях вiн непостiйний, сьогоднi дружить з одним, а завтра вже захоплюється iншим. Емоцiйнi переживання у нього, як правило, неглибокi. Вi, натомiсть, рiдко нарiкає на життя i проблеми, намагаючись iз кожної ситуацiї “витиснути” максимум для себе.

У сангвiнiка є всi задатки лiдера, хоча системи в роботi вiн не має, як i вмiння дотримуватись розпорядку. Продуктивно працювати вiн може лише тодi, коли має багато цiкавих справ. Щойно йому стає нудно — усе, не йде нi наука, нi робота. Сангвiнiку постiйно потрiбнi новi враження.

Його слабкiсть — знижений порiг чутливостi, а також не дуже розвинена уява. Через це вiн не вмiє передчувати й передбачати ймовiрнi неприємностi, небезпеки.

У коханнi сангвiнiки дуже пристрастнi й витривалi. Якщо чуєш про те, що хтось влаштував секс-марафон, не сумнiвайся, це сангвiнiк. Їм не потрiбна довга прелюдiя, їхнi бажання спалахують
майже миттєво. Єдине, чого вони не терплять у лiжку i в коханнi, — одноманiтностi. А тому завжди стараються якось урiзноманiтнювати процес, вигадувати щось новеньке.

Якщо тобi пощастило полюбити сангвiнiка, готуйся до всiх його експериментiв. Оскiльки вiн не дуже глибокий емоцiйно, дуже важливе мiсце в його життi посiдає саме секс.

Сангвiнiки, окрiм того, справжнi гурмани, вони дуже люблять смачно попоїсти. I шлях до серця через шлунок тут явно необхiдний.  Хочете зробити йому приємне — приготуйте щось смачненьке. А ще можна щось подарувати. Що саме — непринципово, адже сангвiнiк — саме той тип людей, для яких важливо не подарунок, а увага.

Любов у часи холерика

— Холерики нетерплячi, рiзкi, нестриманi, вони швидко спалахують i швидко вiдходять, — каже психолог. — Їхня нервова система нестабiльна, i збудження переважає над гальмуванням, звiдси —
швидкiсть реакцiї та невмiння вчасно зупинитися.

Холерики не бувають спокiйними: вони або активнi, бадьорi й чимось захопленi, або ж виснаженi, депресивнi та безсилi. Перепади настрою можуть призводити до появи невротичних зривiв,
конфлiктiв.

Найбiльш яскравi сцени ревнощiв влаштовують холерики. Але вони i примирення органiзують на найвищому рiвнi. З ними засумувати не вдасться: понад усе люблять експерименти, а у почуттях надають
перевагу “американським гiркам”, де “ненавиджу” змiнюється на “обожнюю”, угору-вниз, вгору-вниз.

Холерики дуже сексуальнi, люблять секс, однак, як не дивно, повного морального задоволення вiд цього не дiстають. Бо переконанi, що могло бути й краще, партнер не виклався на всi сто, так, як вони самi… У них багата уява, i не всьому, що вони кажуть, можна довiряти: не виключено, що вигадали.

Вони дуже люблять усе красиве: вiд сервiрування столу до фiльмiв. А ще холерикiв можна пiдкорити i вразити дорогими красивими подарунками. Дама, яка непритомнiє при виглядi розкiшного дiаманта чи модної шубки, — точно холерик за темпераментом.

Холерики дуже непостiйнi: вони здатнi закохуватися кожних п’ять хвилин у когось iншого. Та, щоб не втратити їх, досить цей час просто перечекати — захоплення скоро змiниться iншим.

Вони дуже люблять сваритися, адже вважають, що конфлiкти”пожвавлюють” кохання. Їх можна сварити, навiть ображати — лиш би не iгнорували. I не слiд переживати, що, гримнувши дверима i
пообiцявши пiти назавжди, холерик кудись подiнеться. Перш нiж ти встигнеш витерти сльози, вiн уже все забуде i повернеться.

Холерик не вмiє поводитися спокiйно й серйозно, i не слiд розраховувати з ним на тихi вечори удвох. Також вiн не любить згадувати минулого i монотонної роботи. Ну а чекати, довго думати i тривало щось обговорювати взагалi терпiти не може!

Флегматичне кохання

— Флегматик має сильну й урiвноважену нервову систему, — говорить Алла Потапин. — Однак вiн досить iнертний, повiльно говорить i з певним запiзненням реагує на подiї зовнiшнього свiту. Флегматик — це той жираф з анекдота, який усю нiч смiється iз жартiв, що мавпа розповiла вдень.
Завдяки цiй особливостi, його важко вивести iз себе. Хiба що дуже довго допiкати…

Та хоч емоцiї його проявляються повiльно, у ньому можна бути впевненим: ця людина якщо дружить чи любить — то назавжди. Флегматик витривалий, працьовитий, єдиний його недолiк у цьому планi — вiн “гальмує” у нових, несподiваних для нього ситуацiях. Аби придумати план дiй, йому треба значно бiльше часу, анiж холерику чи сангвiнiку. Натомiсть, коли вiн звикає за ним
дiяти, потiм майже неможливо вибити з “колiї”.

Вiн не любить змiнювати роботу, друзiв, звички, хобi, ставлення до життя, адже дуже важко пристосовується до нових умов. Флегматик — це людина, що здатна закохатися один раз на все
життя i нiколи не зраджувати. Проте кохання визрiває у них поволi й нiколи не спалахує з першого погляду.

Важко “розкочегарити” флегматика i в лiжку. Йому потрiбна довга прелюдiя, а до будь-яких експериментiв вiн ставиться дуже насторожено. А от романтичному вечору зi свiчками, делiкатесами та гарною бiлизною зрадiє: адже за цей час вiн матиме змогу перейнятися атмосферою i достатньо збудитись. От тiльки не чекай вiд нього нi слiв кохання, нi явних виявiв емоцiй у лiжку. Iнодi задоволене: “Ох…” — це все, що можна добути з нього в момент оргазму.

Май на увазi: флегматик дуже чутливий до запахiв. Тож, якщо вгадати з парфумами, нiс приведе його в твої обiйми. Подарунки флегматик теж любить. Але вони мають бути традицiйнi та практичнi.

Флегматика не можна пiдганяти. Вiн дуже чутливий до виявiв поваги до нього. Тому доведеться стежити, аби не зачепити необережним вчинком.

Меланхолiйний вальс

— Меланхолiк має слабку нервову систему, — каже психолог. -Навiть незначний подразник може вивести його з рiвноваги. Вiн дуже погано опирається стресам, довго i важко виходить зi складної ситуацiї. Пiдвищена чутливiсть спричиняє швидку втомлюванiсть, перепади настроїв, частi депресiї, постiйну тривогу. Вони постiйно сподiваються на гiрше i готуються до невдач.

Меланхолiка дуже легко образити: одне слово — i все, сльози та смертельна образа. Хоча загалом вони свої емоцiї намагаються приховувати.

Натомiсть меланхолiки тонко, як нiхто iнший, вiдчувають настрої iнших людей, а також здатнi зрозумiти майже кожного. Митцi -художники, скульптори, письменники — дуже часто за темпераментом меланхолiки, адже це сприяє розвитку творчих здiбностей.

Найромантичнiший коханець — це меланхолiк. Вiн не лише дарує квiти й пише вiршi, вiн умiє прочитати твої прагнення, емоцiї та почуття. Однак завойовувати когось вiн не вмiє: чекатиме, поки хтось зверне на нього увагу. Меланхолiк нiжний та сентиментальний, i нерiдко йому цiлком вистачає платонiчного кохання. Проте коли доходить до лiжка, партнер меланхолiка скаржитися не буде: адже той постарається вгадати всi твої бажання.

Порiвняно з iншими, меланхолiк має найбiльшу потребу почуватися  коханим. Тому, якщо хочеш його ощасливити, треба виявляти якомога бiльше ласки, нiжностi, спiвчувати в проблемах. I, борони Боже, покритикувати, навiть жартом. “Наїзди” i рiзкий тон вiн сприймає дуже погано. Може навiть розвернутися i пiти.

Темперамент математика

Сангвiнiку пару знайти найпростiше. Вiн з усiма може вжитися: не тисне на меланхолiка, легенько пiдганяє флегмата i нейтралiзує неспокiйного холерика. Найскладнiшим, як не дивно, може виявитися союз iз таким же сангвiнiком: вони можуть набриднути одне одного i розбiгтися в пошуках нових стосункiв.

Чудову пару складуть холерик i флегматик: перший урiзноманiтнюватиме життя другого рiзними дрiбними драмами, i холерик вдосталь набавиться у свою улюблену гру “люблю-ненавиджу”, “пiду-повернуся”. Флегматик довго i багато терпить, захопляється непередбачуванiстю свого коханого холерика. Саме вiн може надихнути таланатовитого партнера на заняття живописом чи музикою.

Меланхолiки можуть ужитися майже з кожним, адже налаштованi розумiти всiх. Добре вони почуваються поруч iз сангвiнiками: тi вмiють й iнiцiативу виявити, i настояти на своєму.

Меланхолiк i меланхолiк заряджатимуться одне вiд одного негативними емоцiями. Окрiм того, мiж ними вiчно триватиме суперечка на тему, хто глава сiм’ї. Кожен намагатиметься вiдмовитися вiд цього “почесного обов’язку”…

Однак найгiрший партнер для вразливого меланхолiка — холерик, який постiйно прагне розважити “хорошу людину”. Однак, замiсть “пожвавити життя”, “внести новий струмiнь”, це лише дратує, i бiдний меланхолiк ховається пiд лiжком або тишком-нишком утiкає “погуляти iз собакою”. Урештi ж цей союз розпадається, як не клей.

I у висновку смiливо можна писати замiсть класичного “не зiйшлися характерами” реальне “не збiглися темпераментами”.

Орися СИНИЦЯ

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...