Міхо розпочинає і…?

Отож, гучно гримнувши дверима губернаторського кабінету та звинувативши найближче оточення президента Петра Порошенка в усіляких корупційних гріхах, колишній голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі заявив про створення нової політичної сили з амбітною назвою “Рух нових сил”. Чи стане новоутворене об’єднання серйозним гравцем на партійній шахівниці України?

753984

Передусім варто зауважити, що час проведення з’їзду “РНС” збігся з другою річницею старту роботи чинної Верховної Ради. Ключова теза Саакашвілі, яку він озвучив у ході презентації нового політичного проекту: нинішній парламент повністю себе дискредитував, а тому на часі позачергові вибори.

Вимагаємо невідкладно призначити позачергові парламентські вибори, з новим виборчим законом, з новим ЦВК і скасуванням депутатського імунітету,
– зауважив екс-президент Грузії.

Складно уявити, що у високих владних кабінетах прислухаються до цієї вимоги з декількох причин.

По-перше, наразі відсутні законні підстави для виборчого “перезавантаження”. По-друге, очільники БПП та “Народного Фронту”, м’яко кажучи, не зацікавлені у реалізації подібного сценарію. Соратники глави держави, власне як і сам Порошенко, не зацікавлені у розхитуванні ситуації в країні. Партійні колеги Яценюка чудово розуміють, що у разі проведення дочасних виборів їх політична сила стовідсотково опиниться на політичній обочині. Тому і БПП, і НФ, представники яких складають ілюзорну коаліцію (на численні запити журналістів в Апараті ВР так і не надали поіменний список членів правлячої більшості) докладуть максимум зусиль, аби зберегти “життя” ВР VIII скликання.

Єдиний серйозний фактор, який може сплутати карти коаліціантів – народне невдоволення політичною ситуацією і тиск на можновладців з вимогою проведення перевиборів до єдиного законодавчого органу країни.

Підстав для суспільного обурення наразі справді вистачає, ключова – платіжки за послуги ЖКГ із захмарними цифрами, збільшення витрат на утримання усіх без винятку органів центральної влади, гальмування на шляху до ЄС тощо. І попри те, що прем’єр Володимир Гройсман оптимістично заявляє, що в уряді в наступному році очікують зростання ВВП на 3%, це навряд чи являється страховкою від можливих масових протестів. Тому, повертаючись до вимоги Саакашвілі, можна з упевненістю констатувати: доля Верховної Ради цілковито залежить від волі та очікувань пересічних українців. На даному етапі немає підстав говорити про те, що дочасні вибори можуть відбутися найближчим часом.

Планові вибори до парламенту пройдуть у 2019-му році. У зв’язку з цим виникає чергове запитання: чи не “розмиється” до того часу новостворений “Рух нових сил”? Для того, аби триматися на політичному плаву в Україні (де партій, як грибів після дощу) необхідно безперервно перебувати в політичному “тонусі”, не дозволяючи собі діяти ситуативно. А Міхеїл Саакашвілі подібну розкіш собі уже дозволив. Згадаймо його широко розрекламовану ініціативу “Рух за очищення”. У 2015-му, здійснивши спільно з найближчими соратники антикорупційне турне по Україні, екс-губернатор Одеської області “забув” про власне починання. Виходить, корупцію вже подолано і українська влада очистилася? Навіть не смішно…

Проведення зборів “Руху нових сил” відбулося біля пам’ятника В’ячеславу Чорноволу, якого Саакашвілі назвав своїм другом. Цей месседж викликав обурення у сина багаторічного лідера “Народного руху України” Тараса Чорновола. Жорстко розкритикувавши на своїй сторінці у Facebook колишнього президента Грузії та його політичні починання, він резюмував:

Якщо буде спроба використовувати його (батька – Ред.) прізвище в офіційній якісь формі, то напевне подамо з цього приводу відповідну судову заборону.

Насамкінець кілька висновків. Сам Саакашвілі не може стати володарем депутатського мандату ВРУ, оскільки не проживає в Україні протягом останніх п’яти років, а закон не дозволяє особам, які не проживали протягом цього терміну в нашій державі балотуватися до парламенту. Лідер новоствореного “Руху нових сил” це чудово знає, тому обіцяє “привести до Верховної Ради нові обличчя”. Що ж це за обличчя? Кістяком “РНС” є колишні заступники генпрокурора Касько та Сакварелідзе, а також екс-керівниця одеської митниці Юлія Марушевська.

Рух Саакашвілі та оновлений “Демальянс” мають об’єднатися, – переконаний нардеп Сергій Лещенко. Він, до речі, був присутній на віче біля пам’ятника Чорноволу і довго спілкувався з людьми. Тим часом політолог Тарас Березовець вважає, що команда екс-губернатора Одеси має об’єднатися із “Самопоміччю”. Експерт зауважує, що “РНС” та “Самопоміч” будуть відтягувати один в одного голоси виборців. І якщо з репутацією зазначених політичних сил питань не виникає, то постійна поява на акціях Міхо активістів партії одіозного Геннадія Балашова викликає, як мінімум, подив. Невже це теж – нові, “очищені” від корупції обличчя?

Втім, про об’єднання “Руху нових сил” з іншими партіями говорити ще зарано. По-перше, “РНС” ще навіть не зареєстровано в Мінюсті, по-друге – закон забороняє участь у виборах блоків та рухів. Боротися за місце під парламентським сонцем мають право лише партії. Цей нюанс може стати об’єднавчим каменем спотикання, оскільки навряд чи той же “Демальянс” виявить бажання “розчинитися” у “Русі нових сил”, як свого часу зробив “УДАР”, влившись до лав БПП.

Не виключено, що користуючись рейтингами Саакашвілі та його оточення, до вищої політичної ліги спробують потрапити окремі одіозні фігури. До прикладу, колишня регіоналка Інна Богословська, яка теж відвідала збори новоствореного Руху, розсипалася у компліментах “РНС” та його лідерам. І можна припустити, що це лише “перша ластівка”. Хочеться, звісно, помилятися і сподіватися, що “РНС” піде іншим шляхом та відсіє різноманітних діячів на кшталт Богословської чи Балашова. Проте гадати на кавовій гущі тут навряд чи доречно – усе покаже час та дії Міхо і його команди.

 

Автор: Наталя Ромашова
Джерело: 24 Канал

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...