Нова арка над реактором ЧАЕС – найбільша рухома конструкція в світі, – Порошенко

У вівторок, 29 листопада, Президент України Петро Порошенко взяв участь у церемонії завершення насування нового безпечного конфайнмента (НБК) на зруйнований четвертий енергоблок Чорнобильської атомної електростанції (АЕС).

754464

Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

Це найбільша в світі рухома конструкція, яка коли-небудь будувалася людством. Коаліція на підтримку України з 28 країн зібрала понад 1,417 млрд для того, щоб разом з Україною її побудувати,
– заявив Порошенко.

За його словами, в будівництві НБК брали участь 10 тис. робітників з багатьох країн, а причетними до цього проекту є 40 держав.

“Адже всі знають, як важко зараз Україні. Ніхто й уявити не міг, що чорнобильське випробування буде не найгіршим і не найстрашнішим, яке доведеться пережити Україні. І що Україна будує арку і безпечний конфайнмент в умовах війни, коли вона захищається від російської агресії”, – сказав президент.

Він подякував світовій спільноті за допомогу і солідарність з Україною.

У свою чергу, присутній на церемонії президент ЄБРР Сума Чакрабарті зазначив, що НБК буде через рік переданий на баланс влади України.

Старе “Укриття” назавжди приховано від наших очей, ми більше ніколи його не побачимо. Зараз наші зусилля повинні бути спрямовані на допомогу постраждалим. У листопаді наступного року ми передамо цей об’єкт “в руки” української влади. Їм ще багато доведеться зробити для досягнення мети (перетворення ЧАЕС на безпечний об’єкт),
– зазначи Чакрабарті.

Зазначимо, що новий безпечний конфайнмент Чорнобильської АЕС – найбільша з коли-небудь побудованих рухомих наземних конструкцій довжиною 165 м, висотою 110 м, шириною 260 м і загальною вагою 36,2 тис. т. Кошти на будівництво нового конфайнмента зібрані країнами-донорами Чорнобильського фонду “Укриття”, розпорядником коштів є ЄБРР.

Після накриття аркою зруйнованого енергоблоку Чорнобильської АЕС почнеться новий етап перетворення об’єкта “Укриття” в екологічно безпечну систему, що включає в себе демонтаж нестабільних конструкцій і вилучення радіоактивних відходів (РАВ) та паливовмісних мас.

Нагадаємо, 29 листопада завершився процес переміщення арки, що накриває четвертий енергоблок Чорнобильської атомної електростанції.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...