Українці втікають із Польщі?

Навіть якщо 30 % українців виїдуть до Німеччини, це не стане катастрофою.

У середу уряд у Берліні узгодив проект, який полегшить працевлаштування іноземців у Німеччині. Польські компанії впевнені, що це означає відтік українців за Одер. Асоціація підприємців і роботодавців РП заявила, що 500 000 заробітчан можуть покинути Польщу. Це означає, що кожен другий українець переїде до Німеччини. Про це у четвер, 20 грудня, пише варшавська газета Dziennik.

Проект, який ще має схвалити Бундестаг, викликає стурбованість і в самій ФРН, де панують антиімміграційні настрої. Але Берлін гарантує, що пакет націлений насамперед на кваліфікованих працівників з-за меж ЄС. Нові правила спростять і скоротять процедури та дозволять визнавати іноземні дипломи. Такі заходи мають на меті заповнити прогалину німецького ринку праці, на якому бракує 1,5 мільйона працівників (в одного з трьох німецьких підприємців виникають проблеми зі заповненням вакансій).

«Ми побачимо, якими будуть наслідки лібералізації німецького ринку й які рішення в кінцевому підсумку наберуть чинності», — коментує Станіслав Швед, заступник міністра сім’ї, праці та соціальної політики.

З точки зору українців, географічна та культурна близькість і менша вартість життя свідчать на користь Польщі. Але в Німеччині — набагато вищі заробітки. «Кількість українців, котрі покинуть Польщу, — дуже перебільшена», — вважає Олена Бабакова, журналістка, котра пише на теми міграції. На її думку, незважаючи на лібералізацію німецького законодавства, Польща все одно залишатиметься привабливою для заробітчан зі сходу.

Більшість українців працюють у Польщі сезонно. Компанії подають свої заявки ще до початку сезону, а це означає, що мігранти можуть заробляти гроші вже з першого дня після прибуття. Крім того, третина підприємців надає їм житло, тому вони можуть працювати впродовж трьох місяців без додаткових витрат.

Міністр Швед має аналогічну думку. «Я не очікую надто великого відтоку українців. У нашому законодавстві є корисні правила, що стосуються, зокрема, сезонних робіт», — каже він.

«Навіть якщо 30 % українців виїдуть до Німеччини, це не стане катастрофою. Хоча, звісно, це стане додатковою проблемою для наших роботодавців, які вже відчувають труднощі з набором персоналу», — запевняє Анджей Кубісяк із Польського економічного інституту.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.