З карти Європи зникне ціла країна: прийнято історичне рішення

На карті Європи з’явиться нова країна. Її уряд вже ухвалив відповідне рішення

У п’ятницю, 11 січня, парламент Македонії ухвалив закон про перейменування країни. За документ проголосував 81 депутат зі 120.

Прийнятий закон передбачає внесення поправок до конституції країни для її перейменування відповідно до договору з Грецією. Відповідно до документа, перед назвою «Македонія» має бути додане слово «Північна».

Це буде прописано в тексті конституції країни, куди буде внесено чотири поправки. Одна з них передбачає внесення положення про те, що «Республіка поважає суверенітет, територіальну цілісність і незалежність сусідніх держав», що дає гарантію недоторканності кордонів з Грецією.

В іншій поправці крім затвердження македонської ідентичності, зазначено, що республіка захищає інтереси і права своїх громадян, які перебувають на тимчасовому або постійному проживанні за кордоном.

Для вступу прийнятого закону в силу його повинен підписати президент Македонії Георге Іванов. При цьому раніше він заявляв, що не підписуватиме закон.

Варто зазначити, що зміна назви країни необхідна Македонії через її давні суперечки з Грецією. Цей конфлікт перешкоджав зближенню колишньої югославської республіки з ЄС і НАТО. Греція виступала проти назви Республіка Македонія, так як одна з її областей носить однойменну назву.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.