У МОЗ України приголомшили новим законом: ніхто не несе відповідальності, потрібно міняти

МОЗ України готує закон, який зобов’яже лікарів отримувати ліцензії, про що розповідає “Сьогодні”, посилаючись на інтерв’ю заступника міністра охорони здоров’я Павла Ковтонюка.

Як пояснив Ковтонюк: “Ліцензування вводять для професійної відповідальності медиків. Сьогодні система зовсім інша, вона недосконала – господарську відповідальність несе головний лікар, тому що він має ліцензію на господарську діяльність, далі Кримінальний кодекс. За все, що відбувається між господарським правом та Кримінальним кодексом, ніхто ніякої відповідальності не несе. Тому в цивілізованих країнах індивідуальна відповідальність лікаря – професійна, за помилку і системні порушення можна втратити ліцензію”.

Після прийняття законопроекту лікарі будуть отримувати ліцензію замість атестації, саме вона дасть право працювати в медицині. Ліцензія буде двох видів: повна і обмежена. Щоб отримати повну ліцензію терміном на три роки, потрібно буде здати спеціальний кваліфікаційний іспит “Крок 3”, який майбутній лікар буде здавати при випуску з інтернатури та після резидентури.

На інтернатурі і резидентурі лікар продовжує вчитися після отримання диплому. Під час резидентури молодий медик може отримати обмежену ліцензію, яка дозволяє лікувати пацієнтів тільки за місцем проходження резидентури. Він отримує доступ до пацієнта і приймає самостійні рішення. Обов’язковою умовою є спостереження лікаря з повною ліцензією.

Отриману ліцензію потрібно буде продовжувати кожні три роки. Для цього буде потрібна достатня кількість балів за “безперервний професійний розвиток”. Їх медики зможуть отримати за участь в тренінгах, семінарах і конференціях. Крім цього, на кількість балів вплинуть і скарги від пацієнтів.

Продовженням і припиненням ліцензій буде займатися Ліцензійна рада, яка буде складатися з 30 лікарів. Його склад обиратиметься строком на 5 років, а в майбутньому він повинен стати саморегульованою організацією лікарів – це планується після 2024 року. У 2019 році МОЗ розробляє закон, а з 2020 по 2024 медикам належить скласти іспит для одержання ліцензії.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.