Нові правила розмитнення б/у авто

Створено законопроект, який допоможе трохи спростити процедуру «пригону» б / у авто. Кожному автомобілісту відомо про діючі обмеження щодо ввезення імпортних автомобілів, обумовлених екологічними стандартами.

57-copyw

Зараз в силі вимога відповідності ТЗ стандарту Євро-5, а з 2018 року – Євро-6. Як би нам того не хотілося, народні депутати поки не зважилися знизити вимоги до старіших стандартів або відстрочити введення Євро-6. Тим не менш, деякі спрощення процедури пригону автомобілів все ж можуть відбутися.

Законопроект №5470 «Про внесення змін до статті 2 Закону України Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів» (щодо удосконалення норм Закону України) повинен прибрати поточну вимогу подвійної перевірки відповідності ТЗ еко стандартам.

При ввезенні автомобіля доводити, що машина відповідає нормам не нижче Євро-5, зараз доводиться двічі. У перший раз – при перетині кордону на митниці. Якщо «гонщик» не може надати сертифікат або інший документ, який митниця визнає, автомобіль ввозити заборонять. Другий раз сертифікат відповідності буде потрібно вже після розмитнення, при спробі поставити авто на перший облік в СЦ МВС.

Як підсумок, маємо ряд парадоксів: як отримати документ в органі сертифікації, що знаходиться в Україні, якщо автомобіль ще не в’їхав на її територію? А при імпорті авто з США, згідно з новими спрощеними вимогами, для отримання сертифіката відповідності доведеться провести деяке переобладнання. Але, відповідно до Митного кодексу, виконувати переобладнання товарів, митне оформлення яких не закінчено, – забороняється!

Отже, якщо автомобіль з будь-якої країни має пошкодження, або в авто з США слід замінити зовнішню оптику і деякі інші елементи, – цього робити не можна: власник стає заручником законодавчих колізій.

Рішення проблеми буде створено шляхом виключення зі статті 2 Закону 2739-IV «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів» вимоги  «пропуску на територію України ТЗ за умови їх відповідності екологічним нормам». Замість цього буде створено окреме положення про проведення екологічного контролю транспортних засобів під час їх державної реєстрації. Значить, якщо законопроект №5470 стане законом, ввезти на територію України можна буде автомобіль «з будь-яким Євро». Але ось зареєструвати його в СЦ МВС можна буде тільки отримавши сертифікат відповідності еко-стандарту Євро-5 (надалі – Євро-6).

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...