В Україні ситуація з сексом гірша, ніж у СРСР

Лікар радить жінкам не відмовляти одразу чоловікові, який прийшов до неї з подарунком із секс-шопу.

1b7714b381047463edfd4f70ffcb40a0

30 листопада світ відзначив Міжнародний день сексу. Історія свята не така вже давня. День сексу вигадали активісти у Мережі, а головним майданчиком для святкування обрали Амстердам, відомий також як місто червоних ліхтарів.

В Україні тема сексу вже давно перестала бути табуйованою, проте й досі українські діти здобувають перші знання про статеві стосунки на вулиці, а не від батьків чи досвідчених викладачів. Що у майбутньому може стати причиною неадекватної поведінки з партнером та до неправильного ставлення до самого сексу.

Доктор медичних наук, сексолог Юрій Гурженко розповів в інтерв’ю, на які статеві розлади частіше за все скаржаться українці, та де зростає корінь зла.

– Усім відома сентенція, що в Радянському Союзі сексу не було, а як справи із сексом в Україні?

–В Україні зараз гірша справа, ніж в Радянському Союзі.

– Чому?

– Тому що економічна ситуація в Україні зараз бажає кращого, м’яко кажучи. І в нас, в народу, немає змоги жити гідно, як потрібно це робити. Відомо ж, якщо, наприклад, звірям немає чого їсти, то вони і не розмножуються. Так це відбувається і в Україні, кожного дня нас стає все менше і менше. Ще до до АТО українців за кожний місяць ставало менше на 25 тисяч. І це все протягом 25 років… Про яку сексуальність може йтися? Алкоголізація населення дуже велика – до 15-16 літрів чистого спирту на душу населення. 8 літрів – це вже деградація нації. Лібералізація сексуальних відносин дійшла до того, що наша сексуальна революція вже не знає куди діватися. У нас вже все настільки відкрито, що не лишилося жодних моральних принципів.

– Тобто за роки незалежності ця сфера в українців деградувала?

– У нас немає сексуальної культури, культури безпечного сексу. У нас лекції у школах не читають, а діти дізнаються про це на вулиці, від своїх друзів, замість того, щоб розповісти їм, як це насправді робиться по науці. У нас ходить термін “займатися сексом”. Як можна сексом займатися? Це звірі займаються сексом, тому що у них він має значення розмноження. Для людини краще звучить “віддатися коханню”. Сексуальні відносини у коханні завжди набагато приємніші. І від таких відносин народжуються красиві і здорові діти. А ми ж знаємо, що у нас нація найкрасивіша у світі і наші українські жінки найкрасивіші у світі.

– Зараз за демографічними даними, в Україні жінок більше десь на 3,5 млн, а яким це чином впливає на сексуальну поведінку та на утворення родин?

– А яке ж утворення родин, коли у нас люди не хочуть утворювати родини? Це ж відповідальність. Що таке весілля? Це або презерватив поганий, або чоловік хороший. Частіше – це презерватив поганий. І кожний другий чи третій шлюб у нас – це розлучення. Все не так, як воно повинно бути.

– Які пацієнти до вас приходять?

– Я приймаю пацієнтів кожного дня. І з кожним роком у нас пацієнти молодшають. До нас приходять із статевими розладами вже у 18-20 років.

– А з якими проблемами найчастіше звертаються українці?

– На порушення статевої функції, або еректильної функції, страждає десь біля третини людей. Запальні захворювання чоловічих статевих органів – десь біля 20%, хоча по Європі ці дані складають приблизно 8%. На передчасну еякуляцію страждає 25% чоловіків. Порушення лібідо, тобто статевого потягу, – це 25-30% і навіть серед молодих. А лібідо визначається не тільки тестостероном, а й психологічними особливостями.

– Якими методами ви лікуєте. Використовуєте лише медикаменти чи також психологічні методи?

– По-перше, кожен лікар повинен бути і психологом, і психотерапевтом. Людей треба любити та їм допомагати. Зменшувати їхні страждання та покращувати якість їхнього життя. Я ще одне скажу: у нас не зникло ще поняття про кохання, воно ще є, воно у нас у душі є. Українська нація – велелюбна. То у Європі, до цінностей якої ми прагнемо, кохання – це вже хвороба. ВООЗ ввела його у реєстр міжнародної класифікації хвороб. За шифром F63.9 кохання внесли до переліку психічних розладів.

– Якщо повернутися до сексуальних розладів, з якими звертають до вас українці, наприклад, порушення лібідо, які на вашу думку є цьому причини?

– По-перше, яке у чоловіка буде лібідо, якщо він не знає, де взяти грошей аби прокормити дружину та сім’ю. Він весь час перебуває у стані стресу. Він думає, куди піти, де заробити, яку копійчину заробити, щоб принести в сім’ю. Адже у нас багато людей живуть за тією рискою бідності, що не можуть собі дозволити те, що мали раніше. Це ж все приводить до стресу.

– Чи приходять до вас зі скаргами про відсутність сексуальних стосунків у шлюбі?

– Потрібно з’ясувати, чому їх немає. Треба поговорити з чоловіком, потім з дружиною. Чи може пропало кохання? Було таке, що прийшов чоловік і каже: “У мене пропала ерекція, що робити?” Потім приходить дружина і каже: “А ви не лікуйте його. Мені та ерекція не треба, бо він не для мене, а для іншої жінки. Мені не треба і він хай не ходить”. Але це ж неправильний підхід. Наприкінці 90-х років, коли у нас була ера “Віагри”, з’ясували, що ефективність її для чоловіків була 90-95%. А для їхніх партнерш – 30-35%. А це тому, що у решти немає кохання, немає бажання до цього чоловіка. “Віагра” зробить ерекцію, але не додасть кохання. Вона психологічних проблем не вирішує у сім’ї. Сім’я ж тримається на тому, що є близькість душі, серця і тіла.

– Які є статеві розлади у жінок?

– 46% жінок мають зниження статевого потягу – це там, де немає кохання. Ще буває зниження лубрикації, тобто вони не зволожуються під час збудження. І третя ще є проблема – болісність під час статевого акту. Це три найбільш важливі проблеми сексуальності у жінок.

– Які причини?

– Болісність дуже часто буває через запальні захворювання або нестачу гормонів, що призводить до сухості слизової оболонки. А про яке лібідо може йтися, якщо немає кохання?

– А наскільки багато жінок, які неспроможні отримувати оргазми?

– 15% жінок взагалі не знають, що таке оргазм. Якщо жінка у 75-100% статевих актів має оргазм, то це високо оргазмічна жінка. Таких жінок у нас небагато. Адже від оргазму жінок може відволікти будь-що – телефонний дзвінок, постукали у двері, дитина встала, стелі непобілена, сусіди почують, теща заважає. Чоловіки на це не звертають уваги.

– Наскільки отримання оргазмів важливе для здоров’я жінки? І чи є різниця між вагінальним і кліторальним оргазмами?

– Оргазм у жінок формується не в кліторі і не у вагіні. У чоловіків він формується між ногами, а у жінок – між вухами, у статевому центрі. Оргазм формується тоді, коли наступає статеве збудження, коли чоловік подразнює її ерогенні зони і воно піднімається до такого рівня, що наступає оргазм. У кожної жінки цей рівень різний.

– Чи доводилося вам працювати з полігамною родиною?

– Тобто, ви хочете сказати, що є дві дружини і один чоловік?

– Так.

– А ви уявляєте психологічний стан тієї дружини, коли вона бачить, що її чоловік обіймає і цілує іншу жінку? Для нашого населення і для нашої нації – це нехарактерно. Це все європейські цінності більш за все. Шведська сім’я і так далі.

– Тобто в нас такого немає?

– Ну, слава Богу, у нас такого в законі не прописано. У нас не може бути дві дружини. Хоча, я вам скажу, що у нас живуть і на дві сім’ї, і на три. Таке подвійне життя – це теж , свого роду, стрес. Це в першу чергу стрес, а стрес – це адреналін. Це викликає спазм периферичних судин, от і порушення ерекції, а член – це периферичний орган, а не центральний.

– Під час нашої розмови ви вже казали про відсутність адекватної сексуальної освіти в Україні. А які заходи треба вживати, щоб тема сексу перестала бути чимось соромним та незвіданим?

– Ще коли був Радянський союз, я як секстопатолог читав лекції в школах. А у планетарії у нас було товариство знання, де ми збирали 300-400 старшокласників і розказували їм, як жінка і чоловік мають ставитися одне до одного. Ми розказували про будову статевих органів, про фізіологію статевого акту, щоб вони розуміли і правильно поводилися.

Але сексуальне виховання повинно бути не тільки в школі, а й удома. Якщо дитина бачить, що татко на маму руку піднімає, то що б я йому не розказував, він буде робити теж саме. Треба особистим прикладом показувати, що сім’я – це свята справа. Куди б ти не пішов, ти прийдеш додому, бо це сім’я, де тебе чекає кохана людина, діти, внуки. І так повинно бути. І щасливі сім’ї живуть довше. А українська нація – вона велелюбна, це точно.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...