Аваков піде? Наслідки трагедії у Княжичах

До чого призведе розстріл поліцейськими один одного в Київській області.

perestrilka-860x484

Напередодні в Княжичах Броварського району Київської області бійці спецпідрозділу КОРД розстріляли співробітників Державної служби охорони. У підсумку – шість трупів.

У МВС кажуть, що все сталося за невдалого збігу обставин. Але питань після того, як співробітники розхваленого нового спецназу розстріляли машину з написом “Поліція”, залишилося чимало.

Влада просить не політизувати ситуацію, але в суспільстві активно обговорюють відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який з такої нагоди вирішив не переривати відрядження в Канаду.

Експерти зазначають, що причиною трагедії в Княжичах могла стати неузгодженість дій співробітників МВС, яка виникла через розлом налагодженої системи в ході реформи відомства.

“Це розбалансування зроблено в ході “реформи поліції”. Єдиний керівний центр МВС зруйнований, професіоналів, які мали величезний досвід оперативної роботи, вигнали, бо вони не пройшли так звану атестацію, а на їхнє місце набрали недосвідчених людей, які не можуть професійно спланувати спецоперацію і кидають під кулі своїх підлеглих”, – написав генерал-лейтенант міліції Геннадій Москаль.

За відставку Авакова вже виступили низка народних депутатів. В Опоблоці заявили про повний розвал правоохоронної системи.

“Як так сталося, що поліцейські з двох груп не змогли ідентифікувати один одного ні за спеціальними машинами, ні за формою? Як так сталося, що КОРД, за версією МВС, вирішив атакувати поліцію охорони, сплутавши їх з якимись бандитами? Це – питання організації роботи поліції, це – питання професіоналізму поліцейських”, – обурюється нардеп Ігор Луценко.

Після того, як стало відомо про трагедію, активісти “Автомайдану” прибули до будинку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, щоб провести акцію протесту АвакOFF з вимогою його відставки.

Президент Петро Порошенко навпаки закликав зараз не політизувати вбивство шести співробітників МВС.

Він наголосив на необхідності підтримки поліції з боку суспільства.

“Поліція сьогодні потребує підтримки суспільства. Поліція потребує довіри суспільства. Найкращі поліцейські віддають своє життя для забезпечення миру і спокою в державі”, – сказав Порошенко.

Але президент не уточнив, що цього разу поліцейські віддали життя не під час забезпечення миру і спокою, а розстрілявши один одного.

Президент висловив сподівання, що і в Національній поліції, і в інших правоохоронних органах будуть зроблені відповідні висновки, які не допустять в умовах підвищеної небезпеки розбійних нападів і наявності великої кількості зброї, прорахунків у плануванні.

Колишній народний депутат, політичний експерт Тарас Чорновіл також закликав “не бруднити пам’ять про загиблих політиканством”, а дочекатися результатів розслідування.

Події в Княжичах далеко не перший провал в небагатій історії Національної поліції.

У лютому 2016 року поліцейські ганялися Києвом за машиною, що перевищила швидкість. Закінчилися гонки стріляниною і вбивством підлітка Михайла Медведєва.

Підлітка застрелив співробітник патрульної поліції Києва Сергій Олійник. Винен він чи ні, суд досі так і не вирішив.

Влітку 2016 року в райцентрі Криве Озеро Миколаївської області оперативно-слідча група у складі трьох осіб вбила місцевого жителя.

У вересні в Дніпрі колишній боєць батальйону Торнадо Олександр Пугачов вбив двох поліцейських – 27-річного Артема Кутушева і 36-річну Ольгу Макаренко. Двоє поліцейських нічого не змогли протиставити злочинцеві.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...