До трьох тисяч за опалення однокімнатних квартир: на Черкащині скандал стосовно опалення

До трьох тисяч за опалення однокімнатних квартир, до 5-ти – за тепло у двокімнатних, а за трикімнатні ще більше. 10 тисяч гривень за опалення трикімнатної квартири – такі платіжки за січень побачили жителі Сміли на Черкащині. Через це обурені люди вийшли на протест. В міськраді кажуть, рахунки збільшилися через те, що за опалення коридорів і підвалів мешканці багатоповерхівок тепер мають платити з власних гаманців. І це попри заяву Мінрегіону про те, що підприємства не мають права розподіляти між абонентами рахунки за комунальні послуг, спожиті поза межами квартир. 

Платіжку за опалення Олеся Альтварг спочатку сприйняла, як помилку чи злий жарт. Жінка мешкає у трикімнатній квартири. Каже, для її родини 12 тисяч гривень – надмірна сума за опалення. Платити такі гроші відмовляється та планує звернутися до суду.

“Квадратура – 62 метри, перша платіжка у грудні прийшла, була 6783. Це перша. Потім друга, в якій сказали, що розбаланса не буде і на людей ці борги не ляжуть. А це за січень 2019 року – 12 тисяч”, – розповідає місцева мешканка.

До трьох тисяч за опалення однокімнатних квартир, до 5-ти – за тепло у двокімнатних, а за трикімнатні ще більше. Платіжки із такими сумами отримали всі мешканці квартир із централізованим опаленням. Щоб з’ясувати, звідки взялися такі цифри, обурені абоненти прийшли до Смілянської міськради.

“Разом 3824 17 копійок – “приголомшлива” платіжка. Я вже написала нашому прем’єр-міністру, поки не відповіли, але він буде це платити, я не буду, у мене пенсія 1600 гривень”, – обурюється мешканка Сміли Наталія Дворних.

На думку смілян, причина у тому, що місто взяло на себе борги приватної компанії “Смілаенергоінвест”, яка опалювала багатоповерхівки протягом 8-ми років. Це підприємство не заплатило Нафтогазу 86 мільйонів гривень. Сміляни вважають, тепер міська влада вирішила перекласти борг на абонентів.

Міський голова запросив мітингарів на діалог. У міській раді пояснюють: старі борги тут ні до чого. Причина у змінах у законодавстві. Відтепер за теплі батареї у місцях загального користування – під’їздах, коридорах, підвалах багатоповерхівок – містяни платитимуть з власної кишені.

“Це все є місця загального користування, ті мешканці, які перейшли на індивідуальне опалення, за ці місця не сплачують. Тому враховуючи те, що один лічильник стоїть на весь будинок, цей тягар сплати ліг на мешканців,які користуються централізованим опаленням”, – прокоментував в.о. директора КП “Смілатеплокомуненерго” Ігор Тесленко.

На індивідуальному опаленні – 30% смілян. Коли суму за тепло у місцях загального користування розділили між рештою мешканців – розмір у їхніх платіжках до сплати збільшився майже вдвічі. Мер пропонує в разі потреби реструктуризувати уже наявні борги. А ще – заощаджувати не лише на рівні квартир, а й цілих будинків.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.