Виписувати безкоштовні ліки українцям будуть по-новому: що важливо знати

Документ передбачає повну відмову від паперових бланків при виписці «безкоштовних» ліків

Про це пише Хвиля.

А виписувати нові електронні рецепти на такі препарати зможуть виключно в системі ehealth, і тільки лікарі, з якими у пацієнта підписано декларацію. До того ж, отримати код нового електронного документа пацієнт зможе лише в тих випадках, коли у держави будуть гроші на відшкодування вартості «безкоштовного» препарату.

Чи вистачить на всіх хворих грошей – питання відкрите. За даними Міністерства охорони здоров’я, за програмою «Доступні ліки» українцям з квітня 2017 по грудень 2018 го виписали 32 млн. рецептів на суму 1,6 млрд грн. У нинішньому році на компенсацію вартості препаратів в бюджеті передбачені 1 млрд грн.

Втім, стверджують чиновники, одним із завдань нововведень якраз і є оптимізація витрат бюджету. Так, щоб якомога повніше реалізувати розрекламований принцип «гроші йдуть за пацієнтом». А пропонований порядок встановлює, що:

Рецепти, які підлягають реімбурсації (компенсації вартості з бюджету), виписуються строго в електронній формі та реєструються велектронній системі охорони здоров’я.

У разі відсутності бюджетних асигнувань на компенсацію вартості препаратів для лікування окремих видів захворювань виписка рецептів призупиняється до початку наступного місяця.

Виписати рецепт може тільки лікар, з яким пацієнт підписав декларацію.

Отримати рецепт можна буде і віддалено, не відвідуючи лікаря, але тільки в разі хронічних захворювань.

Пацієнт зможе отоварити рецепт за кодом, який дозволяється відправляти в тому числі електронними каналами (смс, пошта і т.д.).

Повторний рецепт на аналогічні ліки можна буде виписати за тиждень до закінчення попереднього, якщо колишній виписаний на 21 і більше день, і за 3 дні до закінчення коротшого. Якщо лікар випише ліки раніше, платити за нього держава не стане.

Виписаний з помилками рецепт може бути анульований самим лікарем.

Чиновники МОЗ впевнені, що зміна порядку зменшить рецептурні зловживання і дозволить державі краще враховувати і прогнозувати виписку безкоштовних ліків. В кінцевому підсумку це поліпшить систему компенсації. Однак визнають, що в короткостроковій перспективі реформа матиме негативні наслідки. Перш за все тому, що медичні працівники не особливо раді інноваціям та багатьох з них доведеться додатково навчати роботі в електронній системі.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.