“До школи йшла здорова дитина, а звідти вже забрала швидка”: на Тернопільщині побили учня

Сварка між юнаками закінчились лікарнею — для одного та кримінальною справою — для іншого.

За що колишній учень школи в Малому Ходачкові побив одинадцятикласника, розбиралась журналістка “20 хвилин”.

Ще одна школа на Тернопільщині потрапила в епіцентр уваги правоохоронців. У селі Малий Ходачків, що в Тернопільському районі, на перерві у класі випускник закладу побив одинадцятикласника. Із серйозними травмами потерпілого швидка госпіталізувала в обласну дитячу лікарню, там хлопця уже прооперували.

Подія трапилася у понеділок, 11 березня. Із закритою черепно-мозковою травмою, переломом носа із навчального закладу 17-річного Максима П. (прізвище відоме редакції — прим. авт.) швидка відвезла в лікарню. Там його прооперували. Але на стаціонарному лікуванні неповнолітній перебуватиме ще мінімум тиждень.

“Ніч і день була біля нього — не відходила”

– Зранку дитина йшла здоровою до школи, а звідти сина вже забрала швидка, – розповідає мама хлопчика Марія П. – У нього діагностували черепно-мозкову травму та перелом носа. Ці три дні уся родина пережила страшний стрес. Я день і ніч перебувала біля сина — не відходила, бо стан був важкий. Він після операції, голова болить. Мені вже потрібно на роботу виходити, тому паралельно зі мною в лікарні чергує мама, бабуся Максима.

– Мені подзвонили та повідомили, що з сином таке трапилось, я викликала швидку, ми поїхали в Тернопіль. Чоло, ніс були розбиті. Максим каже, що пам’ятає, як його той хлопець вдарив двічі, що було далі, не може згадати. Гематоми є, обличчя підпухло, робили операцію на носі — зафіксували перелом у двох місцях. Після того, як вийняли тампони з носа, була сильна кровотеча. Але нині ситуація покращилася, надіємось на швидше одужання, – говорить пані Марія.

Обстеження та лікування дорого вартують

Мама потерпілого не розуміє, чому його сина так жорстоко побили, ще й у школі. Будь-які питання, впевнена, можна вирішити спокійно. І це ще добре, що все закінчилося так, могло бути гірше.

– Наразі думаю про те, щоб швидше поставити сина на ноги. Операцію вже зробили, ще потрібно пройти МРТ голови, адже був струс мозку. Усі обстеження недешеві, – зауважує жінка.

За словами матері, юнак, який травмував її сина, на контакт поки що не йде.

– До нас ніхто не приходив, не знаю, що буде. Той хлопець — із незаможної родини, його виростила вулиця – каже Марія Попів.

Директор Малоходачківської школи Олександр Гасілін розповідає, чому екс-учень їхнього закладу накинувся на одинадцятикласника та куди дивилися вчителі.

– Усе трапилося зовсім несподівано. Владиславові, який побив Максима, – 19 років. Він колись навчався у нас, не скажу, що агресивний хлопчина. Їздить на заробітки в Чехію, – каже він.

Неприємній ситуації в школі передував конфлікт між двома учнями у сільському клубі, додає Олександр Гасілін.

Зайшов непримітно та вдарив хлопця

– Напередодні не порозумілися одинадцятикласник Максим та ще один дев’ятикласник. Старший нібито вдарив меншого. Тоді останній звернувся за допомогою до свого товариша Владислава. Діти розказували, що в хлопців спочатку було смс-листування, не обійшлося без погроз. А потім Владислав прийшов до школи, на перерві зайшов у клас та вдарив Максима. Усе відбулося секунд за 30. Навіть діти не встигли зреагувати, що до чого. Добре, що втрутився ще один одинадцятикласник та виштовхнув Владислава зі школи. Ми оперативно викликали швидку допомогу та поліцію, робили все від нас залежне. Ніхто навіть подумати не міг, що таке трапиться.

Охорони в закладі немає, пропускна система теж відсутня. Однак чергові вчителі, каже директор, стежать, аби сторонні не заходили в приміщення.

– Владислав навчався у нас, час від часу навідувався до школи, говорив із вчителями, тому ніхто і подумати не міг, що таке буде, – каже пан Гасілін.

Зі слів керівника школи, наразі нібито тривають перемовини між потерпілим і кривдником, аби вирішити конфлікт полюбовно. Але чи буде так, він не знає.

“Я заступився за свого друга”

Журналістці “20 хвилин” вдалося поспілкуватися із юнаком, який завдав Максимові удари. Той каже, що шкодує про те, що трапилося.

– Я лише заступився за свого друга, якого Максим образив напередодні. Пішов до школи, щоб поговорити з ним. Але він перший замахнувся, тоді я і вдарив. Він піднявся на ноги, думав, що все гаразд із ним, тому пішов додому. Згодом мені вже сказали, що він у лікарні. Не знав про те, – говорить співрозмовник.

Юнак додає, що він готовий компенсувати потерпілому вартість лікування. Про це, каже, уже говорив з батьком школяра. Зауважив, що, можливо, відвідає його в лікарні.

Порушили кримінальне провадження

Однак, як уже зазначено вище, мама одинадцятикласника, пані Марія запевняє, що наразі ніяких розмов із Владиславом не було. Говорити — не робити, у даному випадку важливі саме дії, завершує вона.

За фактом нанесення тілесних ушкоджень правоохоронці порушили кримінальне провадження.

– Наразі кривднику інкримінують вчинення правопорушення за ч. 1 ст. 125 Кримінального кодексу. Умисне легке тілесне ушкодження карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот годин, або виправними роботами на строк до одного року. Однак об’єктом порушення є здоров’я людини. Наразі правоохоронці встановлюють ступінь важкості отриманих травм школярем, буде висновок лікарів, відповідно, може змінитися класифікація злочину, – говорить начальник відділу комунікації Головного управління Нацполіції в Тернопільській області Сергій Крета.

Стан хлопця стабільний, але ще буде в лікарні

У оториноларингологічному відділенні обласної дитячої лікарні, куди привезли юнака, йому надали всю необхідну допомогу.

Лікар-оториноларинголог Оксана Питляр розповідає, що старшокласник мав закриту черепно-мозкову травму, підшкірну гематому, набряк нижньої повіки, порушення сльозовиділення з лівого ока, закритий перелом носа зі зміщенням.

– 11 березня йому зробили операцію під загальним знеболюванням, виконали репозицію кісток носа (відновлення анатомічно- правильної форми — прим. Авт.). Післяопераційний період — середнього ступеня важкості, нині дитина в задовільному стані, лише скаржиться на головні болі. Є гематоми, набряки синці, які поступово зійдуть, – додає медик.

З переломом носа в лікарні тримають до п’яти діб. Однак, враховуючи те, що школяр мав струс головного мозку, він потребує мінімум двотижневого ліжкового режиму.

– Ще тиждень точно буде в лікарні, – каже лікар. – Хлопець має пройти МРТ-обстеження, аби виключити розвиток ускладнень.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.