За непристебнутий ремінь безпеки українці платитимуть штраф 500 гривень?

З появою великої кількості машин збільшилася кількість ДТП на дорогах. Причини різні, а наслідки трагічні. Убезпечити себе, хоч на декілька відсотків, під час автопригоди можна, завдяки ременю безпеки, однак значна частина водіїв просто ігнорує цей пункт у правилах дорожнього руху. За це в Україні хочуть збільшити штраф в десять разів. Відповідний законопроект зареєстрували нардепи.

Із десяти, умовно кажучи водіїв, всього п’ять пристібне пасок безпеки.

Я дуже рідко пристібаю пасок безпеки. Бо мені незручно з ним і я не думаю, що це може врятувати насправді життя, – каже Ігор, водій із 10-річним стажем водіння.

Чесно, по різному, інколи так, інколи ні. Так як я працюю на службі таксі мені не незручно постійно пристібатися і навпаки, – розповідає Юрій.

Законопроект №10131 передбачає збільшення штрафу за не пристебнутий пасок безпеки до 510 грн. За повторне порушення штраф зросте до 850 грн. Наразі сума штрафу становить 51 грн, при цьому, за даними Нацполіції, за рік гине близько 3,5 тис людей і стільки ж травмуються на дорогах.

Розмір цього штрафу є занадто поблажливим та неспівмірно низьким порівняно з тяжкими наслідками, які можуть бути спричинені через недотримання правил, – зазначають автори законопроекту.

В Україні найнижчий рівень користування пасками безпеки серед інших країн Європи. За даними статистики, лише 23% водіїв користуються ременями безпеки. Для порівняння: у Франції 99% водіїв постійно використовують ремені безпеки, Чехії – 97%, Словенії – 93%.

Застосування паска безпеки зменшує ризик загибелі водія за лобового зіткнення в 2,3 рази, за бокового – в 1,8 разів, а при перекиданні авто – в 5 разів. А от непристебнутий водій при лобовому зіткненні має дуже високі шанси розбити головою скло і загинути. Згідно ПДР усі пасажири в автомобілі мають бути пристебнуті, в тому числі і ті, хто сидить позаду. Адже під аварії пасажири на задніх сидіннях, якщо вони не пристебнулися, не тільки самі травмуються, а й можуть важко травмувати передніх пристебнутих пасажирів — аж до смертельних наслідків.

Коли авто рухається, його пасажири та водій також перебувають у русі всередині нього. У тому разі, коли автомобіль зупиняється під час зіткнення, за інерцією, всі пасажири будуть продовжувати рухатися, поки щось їх не зупинить. Саме паски безпеки були розроблені для того, щоб зупинити рух пасажирів всередині транспортного засобу.

Як правильно пристебнутися? Ремінь повинен йти через плече, не під рукою, і він повинен бути максимально зручний для вашого тіла. Якщо під час аварії плечовий ремінь був пристебнутий неправильно, це може призвести до травми ребер або ран ваших внутрішніх органів. Поясний ремінь повинен лежати низько над стегнами, а не на животі.

Паски безпеки зроблені зі спеціального матеріалу, відмінними характеристиками яких є міцність і можливість так розтягуватися, щоб вберегти пасажира від раптового зіткнення, згладжуючи ефект удару.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.