У Львові директор Грибовицького сміттєзвалища вимагав від підприємця 4,7 млн грн – СБУ (фото, відео)

СБУ задокументувала вимагання посадовцем багатомільйонного хабара за підписання договору з підприємцем.

Співробітники СБУ у Львівській області 1 квітня затримали на хабарі директора комунального підприємства Львівської міської ради.

Як повідомили  у прес-службі СБУ у Львівській області, посадовець організував протиправний механізм з фіктивного постачання вапна, яке мало використовуватись для стабільного функціонування станції очищення фільтратів Грибовицького сміттєзвалища.

Як зазначається у повідомленні, за задумом зловмисника планувалося використання лише третини від передбаченої технологічним процесом кількості вапна та отримання очільником КП неправомірної вигоди в розмірі 65% від суми перерахованих коштів за фактично непоставлений товар, а також отримання так званого «відкату» з кожного поставленого кілограма вапна.

Як наголошується, «за висновками експертів діяльність чиновника могла призвести до виникнення надзвичайних подій з тяжкими наслідками у сфері екологічної безпеки».

У відомстві наголосили, що співробітники СБУ задокументували вимагання директором комунального підприємства 4,7 млн грн від місцевого підприємця за визнання його переможцем відкритих торгів, та підписання з ним договору постачання вапна з подальшою фальсифікацією бухгалтерської документації за нібито поставлену продукцію.

«Правоохоронці затримали директора на робочому місці під час одержання частини хабара в сумі понад 400 тис. грн», – повідомляє СБУ.

Операція проводилася у межах заходів щодо захисту об’єктів критичної інфраструктури спільно зі слідчими Нацполіції під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

У межах відкритого кримінального провадження тривають слідчі дії.

Посадовця комунального підприємства Львівської міської ради затримано згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України, він перебуває в ізоляторі тимчасового тримання.

«Вирішується питання щодо повідомлення хабарнику про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України та обрання міри запобіжного заходу. Перевіряється причетність інших чиновників Львівської міськради до створення протиправного механізму в екологічній сфері, що міг призвести до забруднення ґрунту та підземних вод, нанесення шкоди навколишньому природному середовищу, життю та здоров’ю людей», – інформує прес-служба СБУ у Львівській області.

У  Львові 1 квітня правоохоронці затримали під час одержання хабара директора львівського комунального підприємства «Збиранка» (Грибовицьке сміттєзвалище). Спецоперацію із затримання директора ЛКП «Збиранка» провели співробітники СБУ пізно увечері у Львові.

Посадовець одержав частину неправомірної вигоди у сумі 400 тис. грн. від підрядника, який виграв тендер на проведення рекультивації Грибовицького сміттєзвалища.

Довідка. Львівський полігон твердих побутових відходів (Грибовицьке сміттєзвалище) — єдине легальне місце для скупчення сміття зі Львова та довколишніх сіл. Діяло з 1958 року поблизу села Великі Грибовичі біля Львова. Площа звалища становить понад 38 га. Сміттєзвалище обслуговує ЛКП «Збиранка».

28 травня 2016 року на полігоні твердих побутових відходів у с. Великі Грибовичі спалахнула масштабна пожежа. Гасіння пожежі тривало впродовж двох днів, а 30 травня, коли рятувальники практично ліквідували займання, на полігоні стався зсув сміття. Внаслідок цього під завалами опинились троє працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій у Львівській області, тіла яких знайшли без ознак життя уже наступного дня. Серед тих, хто потрапив під завал сміття, ймовірно, був й еколог комунального підприємства «Збиранка». Його не знайшли досі.

У 2017 році, за рік після трагедії, Грибовицьке сміттєзвалище закрили для експлуатації.

Віталій Пугач очолив ЛКП «Збиранка» у березні 2017 року, після того, як попереднє керівництво ЛКП «Збиранка» опинилося під слідством після трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.