Сьогодні, 7 квітня, Благовіщення Пресвятої Богородиці: що категорично не слід робити в свято

7 квітня християни східного обряду відзначають свято Благовіщення. Назва свята походить від слів “Блага звістка”. Архангел Гавриїл був посланий Богом в місто Назарет до Пресвятої Діви Марії і повідомив, що Господь обрав її бути Матір’ю Божою. Ангел з’явився в будинок праведного Іосифа, коли Марія читала Священне Писання, і сказав: “Радуйся, благодатна! Господь з тобою! Благословенна ти між жонами”. Далі ангел повідомив, що Марія народить сина і має назвати його Ісусом. Марія відповіла, що вона раба Господня і хай буде так, як хоче Бог.

Що не можна робити в цей день

Оскільки цього року Благовіщення випадає на останній день Великого посту, не можна вживати в їжу продукти тваринного походження – м’ясо, яйця, молочні продукти. Але риба в цей день дозволяється.

Вкрай не рекомендується займатися важкою працею, а також роботою по дому – пранням, прибиранням, шиттям тощо.

Не підходить цей день і для гучних застіль, свят і надмірних веселощів.

Як говорилося вище, в Благовіщення «… дівка косу не плете». Вважається, що крім заборони на будь-яку роботу в цей день, ця приказка пов’язана і з волоссям. Його не можна розчісувати, стригти і робити зачіски. Раніше за красою волосся дівчат женихи визначали їхнє здоров’я, а якщо цього дня розчісувалися, то волосся ставало сухим і починало випадати. Таким чином, якщо дівчина на Благовіщення робить із волоссям якісь процедури, то сама себе прирікає на нещасливе життя.

Кажуть, що на Благовіщення птахи гнізда не в’ють і не несуться. «Благовіщенське яйце під курку не кладуть». Вважається, що від Введення до Благовіщення треба дати землі відпочити. У це свято особливо грішно працювати на землі. На Благовіщення Господь «благословить усяке дихання», і після цього дня можна розпочинати роботи в полі, все буде добре рости, квітнути й колоситися.

Кажуть, що у вечір Благовіщення не можна користуватися освітлювальними приладами в будинку, а також не варто запалювати свічки. Ця прикмета пов’язана з тим, що в цей день ангели спускаються з небес і відвідують кожен будинок. Вони спостерігають за життям людей і приносять все те, чого бракує. А якщо користуватися освітленням, то можна не помітити світло від ангела, який при цьому ще й не підійде благословити на щасливе життя.

Що потрібно робити в цей день

Побувати на службі в церкві.

Знайти час для молитви і роздумів на духовні теми.

Благовіщення – кращий день для допомоги нужденним, меценатства, волонтерства, а також для того, щоб відвідати літніх родичів.

Якщо у вас є час і бажання, можна спекти вдома проскури – стільки, скільки членів у вашій родині. Їх необхідно освятити в церкві, а потім з’їсти натщесерце.

Прикмети

На Благовіщення спостерігають за погодою. Вважається, якою погода буде в цей день, таким буде і наступний – Великдень. Гарна погода також свідчить про хороший майбутній врожай. І, навпаки, похолодання на Благовіщення віщує поганий врожай.

Якщо в цей день прогримить грім, горіхів в цьому році буде багато, якщо пішов дощ – чекайте на великий врожай грибів.

Якщо ластівки не літають, прихід справжньої весни затримається.

Як і в усі дні Великого посту, в цю суботу не рекомендується щось віддавати з дому або позичати комусь гроші.

Вважається, що на Благовіщення не можна одягати новий одяг – він не прослужить довго.

Молитва!

Пресвята, преблагословенна Богородице! Просвіти наші серця та наповни їх милосердям і любов’ю до Бога, щоб ми дякували Тобі, о, Всепіта, і підносили свої серця та молитви до Господа.

Отож, поспіши направити наші помисли до єдиної Правди та Любові — до Небесного Творця. І своїми молитвами випроси у Нього прощення наших провин, бо їх не злічити. Щоб наші душі зігрівалися теплом Божої любові та прославляли Його навіки.

Амінь.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.