Штрафи та обмеження вже з 1 травня: Як каратимуть боржників за комунальні?

Українцям, які прострочили оплату комунальних послуг почнуть виписувати штрафи починаючи з 1 травня. Це передбачено ст.26 закону «Про житлово-комунальні послуги», яка регламентує відповідальність за порушення договору.

Розмір пені, установлений в договорі, не повинен перевищувати 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. А загальний розмір штрафу не може бути більше 100% усієї суми заборгованості.

Пеню нараховуватимуть з першого робочого дня, наступного за останнім днем ​​оплати. Якщо держава не надала своєчасно пільги (субсидії) або ж у разі затримки зарплати, споживачів не штрафуватимуть. Однак потрібно надати докази.

Якщо протягом 30 днів з дня отримання попередження споживач не розплатиться, виконавець може обмежити (припинити) надання послуги. Це не стосується виконавця послуг з постачання та розподілу електроенергії і природного газу.

Нагадаємо, Держстат підрахував, у скільки українцям обходяться житлово-комунальні послуги. У лютому споживачі у середньому платили по 2660 грн на одного власника особового рахунку. Однак сукупна заборгованість за усі компослуги на кінець лютого 2019 року склала 69,4 млрд грн, це на 6,8 млрд грн більше, ніж у січні.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.