Новий тариф на газ в Україні: скільки заплатимо і коли знову підвищать

В Україні з 1 травня тариф на газ для населення становить 8,22 грн за куб. Водночас ще декілька місяців тому українці за таку ж кількість блакитного палива платили 8,55 грн.

ціни на газ на світових ринках впали;

“Нафтогаз” на вимогу Кабінету міністрів знизив тариф для населення до 8,22 грн/куб;

найближчим часом газ на світових ринках може подорожчати, а для українців тариф повернеться до 8,55 грн/куб.

Новий механізм розрахунку тарифів на газ

Українці декілька місяців платили за газ більше ринкової ціни. Так, ще в березні, за даними Української енергетичної біржі, імпортний газ на кордоні продавався за 6,8-7,1 грн/куб, у той же час звичайні українці платили за таку ж кількість блакитного палива 8,55 грн.

Головна причина – в постанові Кабміну, яка визначає вартість газу для населення, використовували ціни за минулий рік. Але світовий ринок значно просів, у результаті імпортний газ виявився дешевшим.

“Треба виконати постанову уряду, і з 1 травня опустити ціну на газ. Якщо менеджмент НАК “Нафтогаз” цього не зробить, це означатиме, що він нечесний. А якщо це так, то я вже говорив: поставлю питання про звільнення керівника”, – заявив декілька тижнів тому глава уряду Володимир Гройсман.

Керівництво НАК провело зустріч із прем’єром, на якій вдалося досягти нової угоди. І, за словами міністра фінансів Оксани Маркарової, таке рішення погоджено також із МВФ. Отже, якщо раніше ціна була фіксованою (8,55 грн), зараз вона залежить від коливань на ринку.

Якщо ціни на європейському ринку знижуються, “Нафтогаз” повинен продавати блакитне паливо українцям за нижчими тарифами. Водночас, якщо ринок знову почне зростати, в НАК не мають права встановлювати ціну на газ вище 8,55 грн за куб.

Так, із 1 травня кожен кубометр блакитного палива обходитиметься українцям у 8,24 грн. Правда, вже влітку ситуація може змінитися, зазначає експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

“Проблема в тому, що зараз почнеться літній період, росте ціна на нафту і буде рости ціна на газ на європейських ринках, де закуповується “Нафтогаз”. Це потягне ціну вгору. Вже з червня ціни 8200 грн не буде, вона буде вищою. Крім того, на осінь вона точно становитиме понад 10 тис. грн”, – пояснив Корольчук.

Для простих українців це означає, що газ може знову подорожчати до 8,55 грн. Аналітик Володимир Мазуренко додає: вартість газу на відкритому ринку змінюється щомісяця, тому цілком можливо, що з настанням опалювального сезону ціни перевищать регульований урядом рівень. “Попит диктує ціни”, – пояснює експерт.

Скільки зможуть заощадити українці
Платіжки за газ для більшості українців займають несуттєву частину в загальних витратах на комуналку. Так, приблизно 70% – вартість опалення, решта – гаряча вода, електроенергія, холодна вода і газ. Наприклад, згідно з нормативом споживання, в середньому на приготування їжі на одну людину витрачають 5,4 кубометра на місяць. Відповідно сім’я з чотирьох чоловік може витрачати 21,6 куб. У березні такий обсяг блакитного палива обходився у 184,6 грн, а вже в травні доведеться заплатити 177,9 грн. Тобто економія за місяць становитиме лише 6,7 грн.

Суттєвіший результат економії можливий тільки за умови, що паралельно з переглядом цін на газ також будуть змінюватися тарифи на гарячу воду й опалення.

Якби ціни на газ знижувалися і в майбутньому, то вже в новому опалювальному сезоні з’явилася б можливість знизити й інші тарифи. Але такий варіант здається вкрай малоймовірним. Крім уже озвучених прогнозів експертів, також подорожчання блакитного палива на світових ринках до кінця 2019-го очікують у Національному банку.

“Світові ціни на газ перебувають на досить низькому рівні, приблизно $170 за тис. куб. м. За нашим прогнозом, середня ціна в цьому році буде набагато вищою, але нижчою, ніж ми закладали спочатку, десь $250. Це означає, що восени тарифи виростуть на 15%”, – заявив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

А поки світові ціни утримуються на низькому рівні, “Нафтогаз” змушений знижувати ціни і для простих українців. Інакше в Кабміні вже пообіцяли просто звільнити менеджерів держкомпанії.

“Перша епопея була з контрактом, друга – з цінами на газ, третьої не буде. Якщо менеджери НАК не зрозуміють, що вони найняті державою, щоб ефективно управляти компанією, а не грати з народом, наслідок буде один – зміна менеджменту “Нафтогазу”, – цитує Володимира Гройсмана прес-служба Кабміну.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.