Новий закон відновить справедливість у смертельних ДТП: що приготували водіям

Водії відтепер цілковито невинні, але в законі існують певні “прогалини”

У Раді підготували Законопроект №10236 від 17.04.2019 “Про внесення доповнення до статті 286 Кримінального кодексу України щодо відповідальності за порушення правил безпеки дорожнього руху”.

Завдяки йому, кримінальна відповідальність за ДТП буде кардинально змінена.

Пропонується встановити, що, якщо водій потрапив у ДТП через створення йому аварійної ситуації іншим учасником руху, або невідповідності нормам доріг, то він звільняється від відповідальності.

Мова йде про старої доброї практиці: водій не застрахований від винності ДТП, навіть якщо не порушував ПДР.

Машина потрапила в яму – вина водія. Але зазвичай ями стають приводом тільки зламаної підвіски. А ось якщо дорогу у невстановленому місці пішохід переходить, то це зовсім інша історія. Якщо трапляється дорожньо-транспортна пригода, то перший, хто їхав без порушень, потрапить під відповідальність.

Правда, провину повинна визначити автотехнічна експертиза. І це може призвести в тому, що водія звинуватять у тому, що він не робив. Справа в принципі: якщо виявиться, що «міг уникнути», то на водія, який їхав без порушень, який був у своєму праві, перекладається частина провини. А якщо аварійну ситуацію створив пішохід (до них у нас чомусь дивно поблажливі) — то нерідко і вся вина.

Подібні ситуації не є чимось хорошим.
Перше, це — глобальна несправедливість і конкретні зламані долі.

Друге, що не менш важливо, це вкрай негативно впливає на безпеку руху в цілому. Тому що з’явилася ціла категорія водіїв, які вважають, що вони можуть витворяти на дороге все що завгодно.

Автором закону є нардеп Ігор Лапін, колишній адвокат.

Нагадаємо, Герої відомого шоу розбилися в страшній аварії, кадри з місця

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.