Резонансна горілчана справа: в Україні борються за алкоголь

Донька заступника Пшонки стала єдиною суддею, що пристала на вимоги офшорних аферистів у горілчаній справі

У господарському суді столиці слухається цікава та досить резонансна горілчана справа. Суть її зводиться до того, що офшорна компанія «Зафорпо Венчурс Лімітед» (належить Джонатану Вейлу) намагається відібрати право на торгові марки горілки у київського виробника алкоголю «Істерн Беверідж Трейдінг». Останній відомий в Україні такими брендами як «Медофф», «Мірна» та «Арктика».

Історія цього конфлікту бере свій початок наприкінці минулого року. Тоді керівництво «Істерн Беверідж Трейдінг» заявило про спробу колишніх бізнес-партнерів Ніла Сміта і Джонатана Вейла відібрати торгові марки та через офшори перепродати їх львівському заводу «Гетьман».

Судові спори з того часу тривають вже майже півроку. Усі без виключення судді відмовляли офшорним бізнесменам у визнанні за ними прав на ТМ, а також жоден зі служителів Феміди не пристав на вимоги Сміта та Вейла скасувати реєстраційні свідоцтва «Істерн Беверідж Трейдінг» на згадані горілчані бренди.

Справа дійшла навіть до касаційної інстанції, але й там судді не знайшли підстав задовольнити вимоги офшорів визнати за ними право власності та українські ТМ.

На разі спір про торгові марки, зокрема, «Мірна» та «Арктика» розглядає суддя Оксана Євгенівна Блажівська. Та сама, котра приходиться донькою Євгену Миколайовичу Блажівському, що з 2012 по 2014 роки працював заступником генерального прокурора Пшонки.

Оксана Блажівська стала першою з усіх українських суддів, котра задовольнила клопотання офшорних бізнесменів та застосувала до столичного виробника алкоголю обмежувальні заходи. По суті, вона заборонила власнику ТМ розпоряджатися своїми ж брендами до моменту винесення нею рішення по суті спору.

«…заборони Товариству з обмеженою відповідальністю «Істерн Беверідж Трейдінг» передавати у будь-який спосіб повністю чи частково право власності на знаки для товарів і послуг за свідоцтвами України №188998 від 25.07.2014, №188999 від 25.07.2014, №187563 від 25.06.2014, №187564 від 25.06.2014, №187565 від 25.06.2014, №187566 від 25.06.2014, №187567 від 25.06.2014, №187568 від 25.06.2014, №188096 від 10.07.2014, №188097 від 10.07.2014, стосовно товарів класу 33 МКТП іншим особам, видавати ліцензії (дозволи) на використання знаків за вищезазначеними свідоцтвами, відмовлятися від зазначених свідоцтв України на знаки для товарів і послуг, укладати з будь-якими особами ліцензійні договори на використання знаків для товарів і послуг за зазначеними свідоцтвами України на знаки для товарів і послуг», – йдеться в її ухвалі.

Також, на відміну від своїх колег по суддівству, Блажівська не побачила підстав відмовити офшорам у спробах привласнити собі українські горілчані бренди та, навіть, призначила судову експертизу на вимогу «Зафорпо Венчурс Лімітед».

Очевидна заангажованість прокурорської доньки змусила юристів столичної «Істерн Беверідж Трейдінг» просити про її відвід, проте суддя його не зажовльнила.

Зараз у судовому проваджені тимчасова перерва, пов’язана із роботою судових експертів. Розгляд справи буде продовжено після отримання висновку Науково-дослідного центру судової експертизи з питань інтелектуальної власності.

Зауважимо, що аналогічні судові процеси між офшорними «самозванцями» та українським виробником горілки тривають й на Кіпрі. Грецькі суди, на відміну, від Блажівської, застосували обмежувальні заходи до самих офшорів та їх власників, паралельно заарештувавши рахунки Ніла Сміта та Джонатана Вейла.

Різниця, як то кажуть, очевидна. Фактично, корумповані судді та судова система в цілому «прославляють» Україну за її межами, заганяючи представників вітчизняного бізнесу «під ковдру» й змушуючи їх шукати захисту у міжнародних судових інстанціях.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.