Філарет зробив гучну заяву про Зеленського та заявив, що Епіфаній угодний Москві! Наростає скандал!

Почесний Патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що предстоятель ПЦУ Епіфаній угодний Москві.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

Говорячи про реакцію Москви на події в УПЦ Філарет зазначив, що Москва задоволена станом справ в УПЦ: “Те, чого вона не могла досягти різними зусиллями, досягає зараз справами нинішнього Предстоятеля УПЦ. Жодної критики на адресу митрополита Епіфанія немає. Значить, Москві угодне таке керівництво”.

Також Патріарх підкреслив, що зараз сповільнився, або і зовсім припинився перехід парафій Московського Патріархату в Українську Православну Церкву, а переходу архієреїв Московського Патріархату не було після отримання Томосу про автокефалію.

“Тому Москва може радіти. Всі православні Церкви, як не визнавали, так і не визнають Українську Православну Церкву, крім Вселенського Патріарха, незалежно від того, в якому статусі вона: чи то в статусі митрополії, або в статусі патріархату”, – додав Філарет.

Окрім того, Почесний патріарх Філарет заявив, що його відмова від статусу патріархату перед об’єднавчим собором 15 грудня 2018 року був “чисто ситуативною” і УПЦ Київського патріархату продовжує існувати.

Як передає “Радіо Свобода” слова Філарета, відмова від статусу патріархату був вимогою Вселенського патріархату для того, щоб провести об’єднавчий собор і надати Томос про автокефалію.

Щоб Константинополь дав українській церкві Томос, вона повинна була стати його частиною, прийнявши статус митрополії у складі Константинопольського патріархату, зазначив Філарет.

“Тому наша відмова від статусу патріархату була чисто ситуативною. Скасувати рішення про створення Київського патріархату може тільки помісний собор цієї церкви, який створив Київський патріархат. Такого собору не було. Отже, Київський патріархат залишається, він продовжує діяти, тим більше, що він зареєстрований у державних органах”, – заявив Філарет.
“Нам можуть заперечити, що відмова від статусу патріархату була на помісному соборі святої Софії 15 грудня 2018. Так! На помісний собор, але цей собор був не Української автокефальної церкви, а собор Київської митрополії у складі Константинопольського патріархату”, – додав він.

На питання журналістів щодо реакції вищих посадовців на ситуацію, що склалася, він відповів, що зустрічався із Володимиром Зеленським та привітав його з обранням.

«Зеленський сказав, що не втручатиметься у церковні справи, але сприятиме», — сказав Філарет, а також додав наступне:

«Порошенко обіцяв одне, а робить інше, і проблема виникає через те, що не дотримуються того, про що домовились перед Собором 15 грудня», — сказав Філарет.

Він також сказав, що домовленість про розподіл влади відбувалася на словах.

«Відберуть чи не відберуть томос, від нас це не залежить, але я не вірю, що Вселенський патріарх відбере томос, бо це буде безпосередньо удар по ньому», — додав Філарет і сказав, що з Константинополя йому ніхто не телефонував у зв’язку з ситуацією, що склалася зараз.

Сам же, предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній заявив, що розколу в ПЦУ, про який говорив почесний патріарх Філарет, немає і не буде.

“Кожен ієрарх має певні думки, але ми повинні спільно будувати майбутнє в єдиній помісній Українській православній церкві”, — сказав він у Маріуполі, передає прес-служба митрополії.

Митрополит зазначив, що в ПЦУ високо шанують Філарета, однак важко погодитися з його останніми публічними заявами.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.