За борги в українців забиратимуть квартири: до чого готуватися

Новий закон про банкрутство фізичних осіб набере чинності вже в жовтні.

Українці, які два місяці не погашали кредит, втратили роботу і більше не в силах обслуговувати свій борг, можуть оголосити себе банкрутом. У кращому разі частину боргу «пробачать», а решту розділять на маленькі частини і зобов’яжуть виплачувати по графіку.

У гіршому – усе майно заарештують (а в майбутньому реалізують у рахунок заборгованості), виїзд за кордон заборонять, а нові кредити видавати більше не будуть, пише «Обозреватель».

«За та проти»

Поки що оголосити банкрутство можуть тільки підприємства (або ФОП), а ось простим українцям довести неплатоспроможність без прописаної законом процедури складно, розповідає юрист Діна Дрижакова. Проблеми ж із погашенням боргів є і у простих українців. Кілька фінансових криз, скачки курсу долара призвели до цілої групи «валютних позичальників», які роками накопичують штрафи за прострочення.

Навіть борги по комуналці, і ті досягли вже 62 млрд грн. Банкрутство – справа добровільна. Модель, за якої кредитор може сам подати до суду, визнати свого боржника неплатоспроможним і через суд продати всю його нерухомість, в Україні працювати не буде.

Чому варто оголошувати себе банкрутом:

перестануть нараховувати штрафи і телефонувати з вимогою повернути борг;
частину можуть «пробачити»;
графік виплат складуть так, що в боржника з’явиться шанс спокійно погашати кредит.
Замість цього самі українці і тільки за власним бажанням можуть звертатися в господарські суди для того, щоб почати процедуру банкрутства. Експерт зі стягнення боргів однієї з колекторських компаній Єгор Корнилюк упевнений: у такому вигляді норма не працюватиме. Мовляв, українці вважають за краще «забувати» про свої зобов’язання і, звичайно ж, самі в суд не підуть.

Чому не варто оголошувати себе банкрутом:

5 років після банкрутства отримати кредит у банку буде складно;
майно можуть заарештувати і продати.
«Реструктуризацію можна проводити і до закону. Якщо людина хоче погашати борг, але не може, вона завжди прийде і чесно зізнається, покаже свої доходи і разом зі співробітником фінансової установи спланує план виплат так, щоб змогти його осилити. А коли просто змінюють номер телефону і «пропадають», це банкрутство їм узагалі ніяк не цікаво», – впевнений Корнилюк.

Якщо все-таки зважитися на такий крок, доведеться звертатися до суду, підтверджувати свою неплатоспроможність. З позитивного: усі пені і штрафи за боргами нараховувати припинять, призначать новий графік виплат. Але є і погані новини: можливо, доведеться в рахунок боргу позбутися частини майна (зокрема, нерухомості).

П’ять років після цього в банку потрібно буде письмово вказувати, що ви були банкрутом. І три роки після цього доведеться носити ярлик «без ідеальної ділової репутації» (не можна буде влаштуватися на роботу на деякі посади в банку, держслужбу і т. д.).

«Закон дуже важливий. Він дійсно повинен регулювати процедуру банкрутства фізосіб. Але якщо застосувати цей закон зараз для всього суспільства, то близько 70% стануть банкрутами», – попередив економіст Євген Невмержицький.

Як буде відбуватися процедура і що з іпотекою

Коли можна визнавати себе банкрутом:

розмір боргу від 30 мінімальних зарплат (на даний момент 125,19 тис. грн);
два місяці боржник не платить по кредиту;
є постанова про те, що в боржника немає майна для реалізації в рахунок боргу;
є обставини, які загрожують платоспроможності.
Крок №1: звернутися до господарського суду. Там повинні прийняти заяву і почати процедуру. Відразу після цього всі борги «заморожують», майно арештовують.

«Господарський суд за клопотанням арбітражного керуючого або за власною ініціативою може прийняти рішення про тимчасову заборону боржнику без дозволу суду виїжджати за кордон на період здійснення провадження у справі про неплатоспроможність», – йдеться в прийнятому законі.

Крок №2: узгодити реструктуризацію. Перші п’ять років будуть діяти особливі умови, які, перш за все, торкнулися валютної іпотеки. Якщо українець ще за «старого» курсу 12 грн/дол. взяв у кредит квартиру, а тепер не може повернути борг за курс 28 грн/дол., і долар постійно дорожчає, іпотеку можуть перерахувати в гривнях.

«Вимоги кредитора, які виникли по кредиту в іноземній валюті конвертуються в гривню за курсом Національного банку України на день відкриття справи про неплатоспроможність і погашаються боржником відповідно до плану реструктуризації в розмірі 100% від ринкової вартості такої квартири або житлового будинку», – йдеться в документі.

Іпотеку можна реструктуризувати на 10 років, а якщо площа квартири до 60 кв. м (або на кожного члена сім’ї – не більш 13,65 кв. м), а будинку – до 120 кв. м, ставка по іпотеці визначається на рівні середньої депозитної ставки плюс 3%.

Крок №3: почати виплачувати борг. План виплат погоджують обидві сторони. А якщо після всього цього все одно відмовитися платити, суд створить «ліквідаційну масу» (туди увійде все майно боржника, зокрема житло) і почне його реалізовувати в рахунок погашення кредиту.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.