Націоналізація “Привату”: кому з українців потрібно починати панікувати

Президент, голова Нацбанку та міністр фінансів в один голос запевняють, що жодних приводів для паніки через націоналізацію “Приватбанку” немає. Журналісти розібрались у тому, чи варто їм вірити.

b50b3e9d5e0fef25b7e99ba47ba0085b

Якими є офіційні заяви?

Голова Міністерства фінансів Олександр Данилюк запевнив, що вкладники матимуть безперервний доступ до своїх грошей, рахунків і депозитів. І взагалі немає приводів для паніки: банкомати працюють, розрахунки проводяться. Голова НБУ Валерія Гонтарева заявила, що все під контролем, користувачі банку зміну власника на собі не відчують і “Приватбанк” матиме стовідсоткову державну гарантію.

Президент Петро Порошенко також закликав клієнтів “Приватбанку” зберігати спокій, бо вони не мають постраждати, оскільки перехід банку у власність та управління держави ми прийняли саме для того, щоб кожен клієнт був захищений і жоден з них не постраждав, а гроші опинилися у більшій безпеці, ніж будь-коли.

Чи варто їм довіряти?

Попри існуючі панічні настрої, сенс довіряти цим словам дійсно є. Директор з інформаційних технологій “Приватбанку” Дмитро Дубілет повідомив, що після націоналізації всі кошти на поточних і депозитних рахунках всіх фізичних та юридичних осіб будуть збережені, а банк працюватиме у стандартному режимі. Ті технічні несправності, які виникали сьогодні протягом дня, у банку обіцяють виправити вже до 20 грудня.

Чому можна довіряти цим заявам?

Як пояснили у прес-службі ще одного великого банку – “Укрсоцбанку” – всім клієнтам-фізособам, які отримують зарплату через “Приватбанк”, зберігають там свої заощадження, мають заборгованість перед банком за обслуговування рахунку, користуються сервісом Приват24 для своїх побутових потреб, переживати не має сенсу. Банк отримав акціонера з найвищим ступенем надійності – державу. Це автоматично означає дотримання банком всіх своїх зобов’язань. Нацбанк і Мінфін вже дали гарантію безперебійності всіх платежів, це головне. Це ж стосується і юридичних осіб, для яких перерва в роботі складе лише один сьогоднішній день. Виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко також погоджується, що очікувати серйозних проблем від націоналізації клієнтам банку найближчим часом не варто – він продовжить функціонувати, але вже як державний.

Коли можуть виникнути проблеми?

Не зараз. Як мінімум, порятунок банку, на який потрібно буде витратити орієнтовно 100 мільярдів гривень, здійснюватиметься за рахунок платників податків, тобто нас із вами. Колись якість роботи банку може погіршитися, але наразі це питання не є аж настільки актуальним, аби загострювати на ньому увагу.

Ще одним джерелом проблем найближчим часом може стати паніка. Саме вона впливатиме комфорт обслуговування клієнтів банку, кредитні програми, коливання курсу і так далі. Якщо паніка буде аж настільки сильною, що вкладники почнуть масово знімати гроші зі своїх рахунків – це вдарить по банківській системі і спровокує введення чергових обмежень зі сторони Нацбанку.

Що буде із сервісом “Приват24”?

Цей сервіс також перейшов у власність держави. Як він працюватиме надалі – зі слів голови НБУ зрозуміти важко, однак поки що платежі фізосіб проходять без особливих проблем. Чутки про те, що після того, як власником “Приватбанку” та його сервісів стане держава, вона ж пильно контролюватиме всі операції, які через них проводяться, поки що не виглядають обґрунтованими. Як мінімум через те, що державні органи і без того мають можливість відслідковувати всі платежі, які здійснюються у всіх банках країни, а не лише у “Приваті”.

Що робити?

Зберігати спокій, почуття гумору та не панікувати. Поки що для цього немає серйозних підстав: панічної атаки на валютному ринку не відбулося, всі банкомати працюють у штатному режимі. Банки запевнили, що про всяк випадок сьогодні максимально забезпечили свої банкомати готівкою, однак значного ажіотажу біля них так і не помітили.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...