“За тиждень Зеленський зробив те, що Порошенко блокував три роки. “

За тиждень Зеленський зробив те, що Порошенко блокував три роки.

Розблоковано право НАБУ оримувати докази від закордонних колег напряму, а не виключно через ГПУ.


Це право прямо прописано в законі, але Порошенко блокував його реалізацію, тупо не даючи МЗС доручення поінформувати відповідні міжнародні інституції.

В результаті ГПУ, як ви розмієте, не лише усіляко таку роботу блокувало, а й банально попереджало фігурантів справ НАБУ. Луценко особисто їздив по Світу, розповідаючи, що працювати треба лише через них.
Rouslan Riaboshapka, дякую, чудова робота!

Юридичні деталі:14 жовтня 2014 року Верховна Рада України при створенні Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) наділила його повноваженнями центрального органу з міжнародного співробітництва під час здійснення кримінального провадження (стаття 545 Кримінального процесуального кодексу України).На практиці, це означає, що НАБУ може напряму комунікувати з міжнародними партнерами щодо розслідування корупційних діянь, надсилати та отримувати запити про міжнародну правову допомогу.Проте через відсутність політичної волі з боку діючої на той час Адміністрації президента України та з метою перешкоджання роботі НАБУ не було надано необхідних вказівок Міністерству закордонних справ України.Останнє не виконало формальних процедур щодо повідомлення міжнародних партнерів про зміни в українському законодавстві. На практиці призвело до перепон в ефективному розслідуванні злочинів, що здійснюються НАБУ, – міжнародні партнери не визнають і не виконують його запити через відсутність підтвердження повноважень з боку українського уряду.НАБУ було змушене здійснювати міжнародну співпрацю через Генеральну прокуратуру України. Це призводить до затримок в розслідуванні, знищення доказів та витоку інформації.

Vitaliy Shabunin

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.