Українці будуть по-новому платити за газ: “за найнижчою ціною”, розкрита формула

В Україні по-новому будуть продавати газ простим споживачам


Про це йдеться в постанові №485 від 5 червня, яка була оприлюднена на офіційному порталі уряду.

Повідомляється, що уряд змінив формулу розрахунку ціни на газ, за якої монополіст “Нафтогаз” продає блакитне паливо споживачам і теплокомуненерго (ТКЕ).

У документі, оприлюдненому на порталі, сказано, що вартість газу для побутових споживачів повинна відповідати мінімальному з чотирьох значень.

В першу чергу буде враховуватися середня вартість імпортного газу, що склалася в процесі його розмитнення в Україні (Відомості публікує Мінекономрозвитку). Також буде братися до уваги середньозважена ціна за місяць за підсумками електронних біржових торгів на Українській енергетичній біржі.

Крім цього, для формули буде братися середня арифметична ціна газу для промислових споживачів (за умови передоплати до місяця поставки газу), яка діяла в газовому місяці, що передує місяцю продажу населенню. В уряді зазначили, що останнім значенням для розрахунку формули є ціна, розрахована за раніше затвердженою формулою вартості газу за ПСО.

З цього виходить, що уряд зобов’язав монополіста “Нафтогаз” продавати газ населенню за тією з чотирьох середніх цін, яка буде найнижчою.

Раніше ми повідомляли про те, що українців змусять платити комуналку за сусідів. Як відомо, з 1 травня набув чинності закон про ЖКГ, які вимагає встановлювати в житлових багатоповерхівках загальнобудинкові лічильники води. Однак, українці не в захваті від нововведень, адже тепер їм доведеться платити не тільки за особисті лічильники, а й за загальні втрати цілого будинку.
Згідно з новим законом, з 1 травня 2019 року вода та опалення подається тільки до вузла комерційного обліку (загальнобудинкового лічильника води або опалення). Все, що відбувається всередині будинку постачальників послуги не цікавить. Тобто, з травня лічильником комерційного обліку вважається не квартирний, а загальнобудинковий прилад обліку.

Якщо у якогось конкретного споживача в квартирі стоїть водомір, який показує, скільки спожито води конкретно в цій квартирі, це не означає, що він буде платити тільки за ту воду, яку він використовував.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.