Варшавський суд оголосив вироки винним в авіакатастрофі президентського літака під Смоленськом

У зв’язку із запланованим на 10 квітня 2010 року закордонним візитом до Росії президента Польщі та супроводжуючих його осіб він допустив можливість використання спеціального повітряного транспорту, знаючи про те, що в Смоленську немає аеродрому, на якому було б можливо зробити приземлення.

Окрім Томаша Арабського суд виніс рішення ще чотирьом обвинуваченим – двом колишнім співробітникам канцелярії прем’єра, а також двом колишнім співробітникам посольства Польщі в Москві.

Варшавський окружний суд у четвер визнав винним колишнього главу канцелярії прем’єра Польщі Томаша Арабського в злочинній недбалості, що призвела 10 квітня 2010 до краху лайнера під Смоленськом, на борту якого перебували тодішній президент країни Лех Качинський і представницька делегація польського керівництва.

Про це повідомляє Польське радіо.

Згідно з вердиктом суду, Арабський не вжив необхідних дій для того, щоб всіляко перешкоджати тому, щоб цей політ відбувся.

“Суд визнає Томаша Арабського винним у тому, що в період з 16 березня 2010 року до 10 квітня 2010 року не виконав зобов’язань, покладених на нього посадою глави канцелярії прем’єр-міністра, яка передбачає координацію польотів літаків Військово-повітряних сил Польщі”, – йдеться в вердикті суду.

“У зв’язку із запланованим на 10 квітня 2010 року закордонним візитом до Росії президента Польщі та супроводжуючих його осіб він допустив можливість використання спеціального повітряного транспорту, знаючи про те, що в Смоленську немає аеродрому, на якому було б можливо зробити приземлення”, – наголошується в документі.

“Кожному здається очевидним, що обвинувачений не міг не бути обізнаним, що приймаюча сторона оголосила аеропорт закритим”, – заявив суддя Хуберт Гансіор.

За 42 пунктами обвинувачення Арабського засуджено до 10 місяців тюремного ув’язнення з відстрочкою на два роки.

Вердикт не є остаточним і може бути оскаржений.

Окрім Томаша Арабського суд виніс рішення ще чотирьом обвинуваченим – двом колишнім співробітникам канцелярії прем’єра, а також двом колишнім співробітникам посольства Польщі в Москві.

Літак Ту-154М, на якому летів президент Польщі Лех Качинський і його оточення, в погану погоду і в умовах низької видимості розбився в районі Смоленська 10 квітня 2010 року. В результаті авіакатастрофи загинули вісім членів екіпажу і 88 пасажирів, серед них і Качинський.

Як відомо, у травні цього року делегація польських експертів і прокурорів прибула до російського Смоленська для нового огляду уламків літака «Ту-154М», що розбився під містом 10 квітня 2010 року.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.