Генасамблея ООН визнала Росію країною-окупантом: що дає нова резолюція (Відео)

Ця резолюція фіксує та засуджує системні порушення прав людини, здійснюваних російською окупаційною владою. Зокрема, йдеться про позасудові страти, викрадення, політично вмотивовані переслідування, обмеження базових політичних прав жителів Криму

82495

Одним із ключових елементів резолюції є заклик забезпечити безперешкодний доступ міжнародних правозахисних механізмів на тимчасово окупований півострів для здійснення моніторингу ситуації. Про це в ефірі “5 каналу” сказав конфліктолог, директор Кримського експертного центру Олексій Стародубов.

“Це дійсно дуже важливий знаковий документ, до я кого ми йшли дуже довго, і нарешті Генасамблея назвала все те, що відбувалося і відбувається в Криму, своїми іменами: агресора – агресором, окупанта – окупантом, і вона чітко визначила, що насправді відбувається в Криму”, – зазначив він.

 

“Якщо брати юридичний контекст резолюції, то тут звичайно більше такий декларативний характер вона носить, і сказати, що вона якось зобов’яже Росію виконувати зобов’язання, передбачені міжнародними правовими домовленостями  – так не можна. Насправді, ми просто бачимо послідовну позицію наших західних партнерів”, – додав Олексій Стародубов.

Нагадаємо, Генасамблея ООН 19 грудня прийняла резолюцію, в якій Росія визнається окупантом. За Автономною Республікою Крим та містом Севастополь закріплюється статус тимчасово окупованої території України. Не визнається анексія українського півострова.

Зазначимо, глава Меджлісу Рефат Чубаров заявив, що країни, які не підтримали резолюцію ООН по Криму, ставлять під сумнів суверенітет України.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...