Колонка Онищенка для Time: Я засвідчую президентську корупцію

Онищенко був членом українського парламенту перед тим, як був позбавлений депутатської недоторканності на початку цього року
“Я приклад того, що відбувається з ворогами Порошенка і його оточенням”.

0_18a713_64c264a3_orig

Ми входимо у 2017 рік, а проблеми в Україні зберігаються. Спочатку, це був український президент Віктор Янукович, і зараз, його заміна – український президент Петро Порошенко. Корупція пронизує найвищі рівні влади України. Незважаючи на обіцянки реформ, нічого не було зроблено.

Україна може мати лідера, який стверджує, що він – прихильник демократії і друг Заходу, але його дії і дії його соратників, показують зовсім іншу історію. Насправді, виявляється, що Національне бюро по боротьбі з корупцією було створена більше для того, аби відвернути увагу громадськості, ніж для вживання заходів, необхідних для усунення постійних зловживань політичної системи. Замість того, щоб вирішувати проблеми, для чого воно і було створене, здається, що бюро використовується президентом, щоб атакувати своїх ворогів.

Freedom House в своїй нещодавній доповіді зазначила, що найбільші проблеми залишаються у високому рівні корупції та слабкості інституцій, чия задача забезпечувати верховенство права в Україні. Світові лідери висловлюють однакові думки. Нещодавно екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі, який був призначений в український орган влади, щоб надати приклад прозорості і чистоти влади, подав у відставку і звинуватив президента України в підтримці корупції. Він написав в Нью-Йорк Таймс, що “Я був сильно розчарований очевидною нездатністю пана Порошенка побачити, що статус-кво є нестійким. Україна потребує реальних змін, а не їхньої імітації.” У лютому міністр економіки України Айварас Абромавічюс пішов у відставку, тому що він не хотів виступати в якості “завісою” для корупції.

Як і багато інших, я – приклад, того, що відбувається з ворогами Порошенка і його оточення, оскільки я викрив систему корупції, яка має місце в найвищих щаблях української влади, надавши прямі докази цього.

Я обраний член українського парламенту і я був особистим свідком залучення Петра Порошенка у корупцію на масштабному, безпрецедентному рівні. За останні три роки я був особистим свідком того, як Петро Порошенко крав сотні мільйонів доларів, вимагаючи відкати за кожний контракт, пов’язаний з будь-яким державним підприємством в Україні. Ті, хто відмовлявся платити відкати, сприймалися як нелояльні і зазнавали систематичних нападів з боку уряду, як це було зі мною.

Мій випадок є класичним прикладом тактики Порошенка. Коли він відчув, що я дію нелояльно, підтримуючи прозахідну опозицію, він змусив Національне антикорупційне бюро сфабрикувати кримінальні звинувачення проти мене. Після фабрикування цих звинувачень він сказав мені та лідеру прозахідної опозиції Юлії Тимошенко, що ми маємо, або підтримати його плани, або постанемо перед звинуваченнями. Коли я відмовився піддатися його тиску, він висунув проти мене кримінальні звинувачення, заарештував моїх адвокатів та співробітників, відібрав мій бізнес та змусив мене залишити мій дім та мою країну, яку я люблю.

Це було і залишається моїм обов’язком як українського громадянина озвучити ці злочини і злодійства українського уряду, тому що вони не лише зруйнують громадську довіру до наших інститутів влади, але також загрожують регіональній безпеці. Настав час для решти світу закликати до проведення реформ, замість того, аби закривати очі на ці злочини та жорстокість. Ми не можемо дозволити президенту Порошенко продовжувати ті ж самі практики, які розпочав його попередник президент Янукович. Настав час покласти край цій брехні.

Колонка нардепа Олександра Онищенка для Тime.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...